У рамках програми «Доступне житло» забудовники запропонували понад 4,7 тисячі квартир. Охочих же їх придбати майже вдвічі більше — понад 7,5 тисячі осіб. Нині вже укладено більш як 70 договорів. Профінансовано 14 кредитів на загальну суму понад 4,6 млн грн. Планується, що за цією програмою у серпні—жовтні цього року люди почнуть отримувати ключі у перших будинках.

Однак розмаїття державних житлових програм не дає можливості взяти в них участь  усім, хто потребує поліпшення житлових умов. Адже не для всіх родин реально зібрати навіть 25% вартості майбутнього помешкання. Тож Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ планує внести чергові зміни до постанови щодо здешевлення іпотеки. 

За словами очільника Мінрегіону Анатолія Близнюка, програму постійно удосконалюють, коригують. Прес-служба Мінрегіону повідомила, що нині пропонується знизити обов’язковий власний внесок позичальника з 25 до 10%, а також здійснювати часткову компенсацію відсотків безпосередньо банкам, а не позичальникам, як тепер. До таких змін посадовців спонукали саме звернення громадян. Адже з  такими проханнями часто зверталися люди, відвідуючи офіси «єдиного вікна», які діють у рамках програми.

Також серед запланованих змін — підвищення частки, яку може становити платіж за кредитом у сукупному доході сім’ї, з 40 до 55%, підвищення верхньої межі доходів сім’ї позичальника для отримання часткової компенсації. А ще планується визначати граничну площу житла з урахуванням кількості членів сім’ї позичальника, підвищити розрахункову вартість житла для нарахування часткової компенсації без збільшення ціни квартири.

Також передбачається можливість отримання кредиту під 6% річних на допустиме перевищення граничної площі та розрахункової вартості, яка раніше могла покриватися виключно за власні кошти громадян.