14 квітня директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс повідомив, що ще рік тому на російському телебаченні вийшов сюжет про створення в Росії спецназу для нелегальних дій за кордоном.

Спецназ створено для проведення диверсій, знищення неугодних політиків і дестабілізації в сусідніх державах, повідомляють fakty.ictv.ua з посиланням на ЛігаБізнесІнформ.

Вперше російські військові відкрито заявили про готовність діяти нелегально за кордоном, були продемонстровані кадри з людьми в масках і камуфляжі, які нагадують невідомих озброєних людей, які окупували Крим і з'явилися зараз на сході України.

Тоді ж російські військові проводили навчання, метою яких була імітація бойових дій на території однієї з сусідніх країн.

«Новий спецназ, за словами російських журналістів, має вирішувати пікантні завдання, відволікати сили та увагу певних країн від зовнішніх проблем, створюючи їм проблеми внутрішні, розхитуючи політичну систему цих держав... Сили спецоперацій створюють, навчають і керують іноземними партизанськими рухами, усувають небажаних лідерів без санкцій на чужій території, з гордістю говорили тоді російські журналісти. Чи не ці диверсійні підрозділи діють сьогодні в Україні та чи не той сценарій, який відпрацьовувався Росією рік тому на навчаннях, сьогодні на практиці реалізується в Україні?», - запитав Перебийніс.

Нагадаємо, раніше офіційний Київ надав ООН докази причетності Росії до активізації сепаратистів на південному сході і в Криму.