Президент Петро Порошенко сподівається, що нещодавно визволений від бойовиків Слов’янськ стане символом нового Донбасу. Про це він сказав під час зустрічі з начальником Горлівського міського управління Головного управління МВС України в Донецькій області полковником міліції Андрієм Крищенком.

«Пішов новий відлік часу, і в дуже короткий термін, сподіваюся, у Слов’янському районі все зміниться. Слов’янський район, який був символом терору, жаху, зневаги і тортур, стане символом нового вільного Донбасу», — заявив Президент.

Окремо ж зазначив, що звільнення Слов’янська стало переломним моментом у ситуації на Донбасі, початком звільнення інших міст — Артемівська, Дружківки, Костянтинівки, Краматорська. При цьому глава держави високо оцінив героїчний вчинок Андрія Крищенка, який завадив бойовикам встановити російський прапор над управлінням МВС у Горлівці — за це його нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

До речі, Петро Порошенко запропонував йому обійняти посаду тимчасово виконуючого обов’язки голови Слов’янської районної державної адміністрації. «Мені важко буде підібрати кращу людину, ніж ви, для того, щоб захистити людей. Ви людина, яка продемонструвала, що у вас немає страху. Ви знаєте, що за вами стоїть могутня і сильна держава, що за вами стоїть народ і що ми маємо очистити нашу землю від бандитів, — цитує його слова прес-служба Президента. — Ми маємо довести всім, хто живе на сході, що влада може бути іншою: прозорою, доступною, відкритою, некорумпованою. Ви, не побоявшись тортур, які застосовували до вас після героїчного вчинку, боролися за прапор України».

Андрій Крищенко свого часу завадив бойовикам встановити російський прапор  над управлінням МВС у Горлівці. Фото з сайту president.gov.ua

Також глава держави зазначив, що першочерговим завданням Андрія Крищенка на новій посаді є захист місцевого населення та відновлення життєдіяльності Слов’янська: енерго- та водопостачання, роботи органів влади, відновлення українського телевізійного мовлення. «Щоб ті, хто грабував, хто насаджував страх та знищення людей, отримали по заслугах», — додав він.

Зі свого боку Президент докладе зусиль для визволення всіх заручників, захоплених на Донбасі, зокрема українського пілота Надії Савченко, яку утримують у російській в’язниці.

«Ми не заспокоїмось доти, доки не матимемо можливості повідомити мамі Надії, що з її донькою, героїчною Надією Савченко, все гаразд», — звернувся до начальника управління внутрішніх справ Горлівки Петро Порошенко. Він повідомив, що доручив призначити нового адвоката, який має забезпечити захист Надії.

«Надія Савченко для нас усіх є символом боротьби за Україну. Перебуваючи у заручниках, вона продемонструвала справжній сильний бойовий український дух військовослужбовця, який не зраджує Батьківщину, — сказав глава держави. — Ситуація дуже важка. Дівчину викрадено. І реакція української влади буде дуже жорсткою. Ніхто не має права викрадати українських громадян, українських військових. Це порушення всіх без винятку міжнародних угод, всіх норм міжнародного права і є категорично неприйнятним».

Утім, Петро Порошенко висловив упевненість, що Надія Савченко обов’язково повернеться на Батьківщину здоровою й надалі захищатиме Україну.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»