Чотири приватні американські компанії представили роботів – кулеметників.

Вогнева фаза випробувань пройшла у присутності вельми зацікавлених військових, повідомляє Компьюлента з посиланням на Computerworld.

«Ми сподівалися побачити, як роботи віддалено контролюють смертоносну зброю. І нам сподобалося показане. Технологія стає такою, якою і повинна бути. І це тільки початок», – розповідає підполковник Уіллі Сміт, начальник підрозділу автономних наземних транспортних засобів військової бази Форт-Беннінг (штат Джорджія, США).

Правда, підполковник поки не знає, коли саме армія США почне використовувати роботів з М240 на полі бою, але сподівається, що це станеться в найближчі п'ять років.

«Цей робот не просто інструмент для ведення війни, але і член відділення. Така кінцева мета цієї розробки», – вважає Сміт.

Northrop Grumman, HDT Robotics, iRobot Corp. і QinetiQ запевняють, що нинішні роботи можуть не просто стріляти, але і переміщатися по бездоріжжю і лісосмугах. Армія США вже випробовувала апарати в польових умовах, проте поки що не прийняла їх на озброєння, передає УКРІНФОРМ.

Серед продемонстрованих роботів, крім давно відомого iRobot, був колісно – гусеничний СAMEL розробки Northrup Grumman, який може вести вогонь з гранатометів і навіть використовувати протитанкові керовані ракети. Також СAMEL вдень здатний розрізняти та ідентифікувати ворожі об'єкти на відстані до 3,5 км. Вночі його ІЧ-камера бачить не так добре, але, як повідомляється, навіть у темний час доби він розрізняє цілі і готовий вражати їх, хоча досяжність його нічного "зору" не вказується. До речі, машина пристосована також для десантування в зону бойових дії з літака або вертольота. Також стверджується, що ці роботи можуть вести вогонь під час руху без зниження влучності.