Для колективу Сумського державного університету цьогорічний Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук став особливо успішним. Представники вишу вибороли 74 призових місця за більш ніж 40 науковими напрямами і стали переможцями. Тож слобожанські юнаки і дівчата навіть обійшли НТУ «Харківський політехнічний інститут» та Київський національний університет імені Тараса Шевченка, які посіли відповідно друге і четверте місця.

Таке досягнення для СумДУ не перше. Впродовж дев’яти років проведення конкурсу сумчани перемагали шість разів або входили до трійки лідерів. Це прямий результат ідеології університету дослідницького типу, яку тут сповідують і якої дотримуються.

Як говорить проректор з наукової роботи Сумського університету Анатолій Чорноус, для розвитку студентської науки створено всі умови. Юнаків і дівчат активно залучають до виконання наукових досліджень на замовлення підприємств, установ і організацій, у тому числі закордонних.

Це в свою чергу дає змогу випускникам успішно реалізувати себе на ринку праці, продовжувати наукову роботу завдяки навчанню в аспірантурі. Так, щороку майже 100 випускників стають аспірантами, а нині на базі вишу навчаються понад 300 молодих науковців.

За словами однієї з переможниць конкурсу Марини Шумакової, яка навчається на факультеті електроніки та інформаційних технологій, її успіх — результат комплексної роботи з підтримки наукових розробок студентів. Дівчина й надалі планує проводити розпочаті дослідження.

До речі, нинішнього року Марина стала єдиною в Україні студенткою, яка отримала премію НАН України для студентів вишів.