ДОБРА СПРАВА. Зробити Тернопіль ще красивішим поставила собі за мету творча молодь. Передовсім узялися за проведення акції «Вільне мистецтво». Її організатор — громадська організація «Файне місто». Задум юнаків і дівчат підтримали і міська, й обласна ради. Молоді люди вирішили розмалювати каналізаційні люки. Фарби для цього заходу допоміг придбати голова облради Олексій Кайда.

Акція триватиме впродовж двох тижнів. За словами голови артвідділу «Файного міста» Дмитра Андрощука, за перші два дні в центральній частині Тернополя розмалювали  майже два десятки люків. Авторами таких «полотен» стали професійні художники і всі охочі, хто любить малювати. Найпопулярнішою темою «Вільного мистецтва» стали футбольні м’ячі, символіка Європейського чемпіонату, що відбувається в Україні та в Польщі. Коли є м’ячі, то мусить обов’язково бути й футбольне поле, і воно теж з’явилося на каналізаційній покришці.

Треба зауважити, що організатори проекту не обмежують художників у виборі тем і сюжетів. Тож усмішку в перехожих неодмінно викликають смайлики, що прикрасили люки, маленька яскраво забарвлена комаха сонечко. Є й більш художні роботи, як-от пейзаж чи натюрморт.

Розмальований люк у вигляді м'яча із символікою футбольного чемпіонату «Євро-2012» — найпопулярніша тема мистецької акції.
Фото Миколи ШОТА 

Саму тему розмальовування молодіжна громадська  організація «Файне місто» не закінчить лише люками. Надалі пензлики художників творитимуть розмаїті композиції на старих, обдертих стінах міських будинків, огорожах, інших об’єктах житлово-комунального господарства.