Проектний ескіз — переможець конкурсу на спорудження в Тернополі пам’ятника Героям Небесної Сотні.Фото надане автором Своє практичне втілення він мав би знайти вже наступного року на площі Героїв Євромайдану, яка першою в Україні з’явилася в Тернополі. Рішення про це депутати міськради прийняли відразу після кривавих подій у січні. Звісно, прокурорська та судова системи тодішньої злочинної влади всіляко намагалися не допустити такої назви. Тисячі тернополян на її відкриття вийшли вже аж 24 лютого. Тоді міський голова Сергій Надал і зініціював спорудження на цьому місці величного пам’ятника героям-майданівцям, оголосивши конкурс на кращий проект.

І ось журі вже підбило підсумки творчого змагання. Із п’яти поданих проектів відзначили роботу тернопільського тандему — скульптора Григорія Лоїка та архітектора Кирила Чуйка. Вони пропонують спорудити пам’ятник-водограй у вигляді ангела з хрестом на стовпі, знизу якого «нанизано» шину — один із символів Революції гідності. На основі постаменту викарбувано напис «Слава Україні! Героям Небесної Сотні слава!»

Автори скульптурної композиції стверджують, що основний її елемент — вода, яка має пам’ять. Стовп наче омивається сльозами. Янгол же з хрестом увічнює нашу славу. Шина має струменіти внутрішніми водограями й символізувати очищення водою.

Як на мене, ідея з пам’ятником-фонтаном цікава. Але основою скульптурної композиції знову стає стовп. У місті вже підняли на височенний п’єдестал молоду жінку з лелекою в руках, що символізує Україну. Невже за кількасот метрів удруге буде піднято ще одну колону? Як зазначив очільник міста Сергій Надал, проект переможців конкурсу взято за основу, буде внесено деякі зміни в оформленні остаточного вигляду монумента. На доопрацювання проекту автори мають кілька зимових місяців.

На Тернопільщині в деяких містах і селах вже вшанували хоробрих і мужніх учасників Революції гідності, а в місті Теребовля у червні цього року відкрили монумент Героям Майдану.