АТОМНЕ МИНУЛЕ. Країна Сонця, що сходить, упритул наблизилася до відмови від атомної енергії: учора компанія Tokyo Electric Power Co відімкнула останній енергоблок АЕС «Касівадзакі-Каріва» у префектурі Ніігата.

Черговий ядерний реактор, як і попередні,  зупинили лише для планових робіт, оскільки уряд проводить стрес-тести на АЕС, щоб заспокоїти жителів навколишніх територій та довести, що електростанції можуть витримати сильні землетруси. Втім, після того, що сталося торік у Фукусімі, місцеві громади відмовилися дозволити, аби ядерні реактори, які виробляли майже третину японської електроенергії,  поновили свою роботу по закінченні планової перевірки.

Нині лише один із 54 ядерних реакторів у Японії все ще працює — на острові Хоккайдо. Його мають вимкнути у травні.  А вже влітку на країну чекають істотні перебої з енергопостачанням.

Ще торік деякі великі компанії були змушені запускати свої фабрики вночі та у вихідні після того, як уряд наказав їм на 15% зменшити споживання електроенергії. Якщо ситуація з енергетикою і надалі ускладнюватиметься, виробники припускають, що їм доведеться переносити виробництво за кордон. А це, своєю чергою, завдасть шкоди японській економіці. Водночас експерти стверджують, що  заходи, яких вживає оператор АЕС,  можуть  спричинити масштабні аварії й непланові відімкнення, оскільки  навантаження на  звичайні електростанції збільшується, а частина з них  застаріла і не відповідає  сучасним вимогам безпеки.  Шукаючи альтернативу, Японія також  різко збільшує імпорт викопного палива.