Українська криза та проблеми безпеки Східної Європи, схоже, – найактуальніші питання європейського візиту Барака Обами до Європи, який розпочався з Варшави. США пообіцяли розширити військову присутність у Східній Європі і планують виділити на це 1 мільярд доларів. У пятницю у Франції американський президент зустрінеться з німецьким канцлером Ангелою Меркель та французьким президентом Франсуа Олландом. Спілкування з президентом Росії Владіміром Путіним натомість не планується. Обама наголосив, що після російських дій в Україні знадобиться багато часу, щоб відновити довіру до Москви.

«Я завжди прагнув ділових стосунків з паном Путіним, протягом цієї кризи я спілкувався з ним телефоном. Я був дуже чіткий із ним у приватній розмові в контексті тих самих принципів, про які говорив публічно. Ми зацікавлені у гарних стосунках з Росією, не зацікавлені у тому щоб її залякувати», – заявив американський президент.

На середу запланована зустріч Барака Обами із переможцем позачергових президентських виборів в Україні Петром Порошенком. Він вже прибув у Варшаву і виступив перед зібранням:

«Я абсолютно переконаний, що Крим буде вільний вже дуже скоро, і кримські татари разом з українцями збудують у Криму демократію та свободу».

У Варшаві Петро Порошенко потиснув руку Мустафі Джемілєву, який у вівторок отримав там «Нагороду солідарності». Відзнака МЗС Польщі відмітила боротьбу кримськотатарського лідера за громадянські права та демократію.

 Copyright © 2014 euronews