Учора вночі кияни та жителі області прокинулися від задушливого чаду — отруйне повітря спричинило кашель насамперед у дітей. Як виявилося, в повітрі сконцентрувалися шкідливі речовини внаслідок тління торф’яників поблизу столиці.

«Задимленість у Києві та області пов’язана з лісовою пожежею, що виникла 2 вересня в с. Зазим’я Броварського району, — пояснює під час брифінгу голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. — Уже ввечері того самого дня ми локалізували цю пожежу площею 32 га. На цей час наші підрозділи та працівники Держлісагентства здійснюють проливку територій, гасять залишки деревини, які тліють. Попередня причина загоряння — навмисний підпал: пожежа виникла через спалювання місцевими жителями залишків рослин».

Учора вранці рятувальники провели повітряну розвідку і відзвітували, що нових осередків виникнення пожеж, зокрема торф’яних, не виявлено. «Найімовірніше, задимленість спричинена нічним зниженням температури та підвищеною вологістю. До цього додалися залишки продуктів горіння — ось і виникла так звана метеорологічна димка, — пояснює Микола Чечоткін. — Учора ми зафіксували збільшення у повітрі вмісту безбарвного газу — сірчистого ангідриду в 5—8 разів». Цікаво, що головний державний санітарний лікар м. Києва Олег Рубан запевняє: їхня служба зафіксувала значно вищу концентрацію шкідливої речовини у столичному повітрі: за його словами, норма перевищена аж у 10—18 разів.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій у взаємодії з іншими органами влади гасить 32 осередки тління торфу в усій країні. Половина їх — на Київщині:

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, на заваді рятувальникам стала не лише вереснева спека, а й відсутність перевірок у небезпечний період. Щоб уберегти від небезпечного повітря молодь, учора школи столиці скоротили заняття та відпустили учнів додому, а сьогодні скасували навчання. У деяких київських університетах «УК» повідомили, що у п’ятницю 4 вересня пари для студентів не скасують — заняття дозволяють пропустити лише астматикам та вагітним. А найменших все-таки чекають у дитсадках — дошкільні заклади працюватимуть у звичному режимі, проте не виводитимуть дітей на прогулянки.  Загалом медики застерігають, що висока концентрація у повітрі сірчистого ангідриду спричиняє згущення крові, це може призвести до загострення гіпертонічних, серцево-судинних хвороб та захворювань верхніх дихальних шляхів. Тож рекомендують зачиняти вікна, вживати якомога більше рідини, обмежити перебування на свіжому повітрі, а дітям і вагітним краще залишатися вдома. В Українському метеорологічному центрі прогнозують, що температура повітря знижуватиметься та пройдуть короткочасні дощі.