Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом не несе загрози інтересам Росії, вважає верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон.

«Росії нема чого боятися. Її історичним, економічним і соціальним зв'язкам із сусідами ніщо не загрожує», – відзначає К. Ештон у своїй статті, повідомляє Інтерфакс-Україна  з посиланням на «Комерсант».

«Незалежні дослідження підтверджують, що угода про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи угоду про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, не матиме негативного впливу на торгівлю між Росією та Україною», – заявляє вона.

На думку глави європейської дипломатії, російські підприємства в Україні також виграють від прямого доступу на внутрішній ринок ЄС.

«А якщо раптом виявиться, що зростання імпорту завдає шкоди російській економіці, то цю проблему допоможуть вирішити захисні заходи в рамках СОТ та чинних угод між Україною та Росією», – заявила К. Ештон.

Глава європейської дипломатії наголошує, що ЄС, як і Росія, є важливим торговим партнером у регіоні, тому і пропонує країнам на Схід від Євросоюзу угоду про вільну торгівлю.

При цьому, наголошує вона, нікого не змушують обирати. «Ці країни можуть одночасно мати угоди про вільну торгівлю з Росією, і з ЄС», пояснює К. Ештон.

Між тим, вона зазначає, що Євросоюз розуміє бажання Росії, щоб якнайбільша кількість країн приєдналася до Митного союзу.

Проте, наголошує К. Ештон, «ми наполягаємо на тому, що необхідно поважати стратегічні рішення тих чи інших країн: ті держави, які можуть приєднатися до Митного союзу у майбутньому, мають зробити це з власної волі».

На її думку, зовнішній тиск не лише неприйнятний, а й не дає змоги досягти довгострокового рішення.

«Несподівана зміна позиції президента України – після п'ятирічних переговорів про асоціацію з ЄС, призвела до найглибшої з моменту незалежності політичної кризи в країні. Адже тим самим були перекреслені надії мільйонів українців на збільшення торгівлі з ЄС, а також на більш ефективне управління і на підвищення рівня життя», – додає глава європейської дипломатії.

У цій ситуації, вважає К. Ештон, настав час зосередитися на підтримці зусиль України щодо виходу з політичної кризи». На її думку, країні необхідний коаліційний уряд, який зможе повернути довіру народу України.

«ЄС та Росії необхідно підтримати цей процес. І це допоможе нам просунутися вперед у реалізації величезного потенціалу нашого партнерства», вважає К. Ештон.