Попри загарбання Криму та бойові дії на Донбасі, які не дають змоги зібрати вирощений урожай, Україна буде з хлібом. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка у коментарі одному з телеканалів.

Нині Дніпропетровська, Запорізька та Херсонська області завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур, на черзі — Кіровоградщина, Харківщина, Полтавська, Миколаївська та Одеська області. Наразі найвищі показники мають області, розташовані у степовій та лісостеповій зонах.

«Прогнози хороші, — наголосив Ігор Швайка. — Цифри навмисне не називаю, адже, за народною приказкою, врожай — не той, що в полі, а той, що в коморі. Скажу тільки, що нині кілька областей уже намолотили понад 2 мільйони тонн збіжжя, а Одеська область — 3 мільйони тонн. Цього року до нас прийшла рання весна, та й нині стоїть тепла, спекотна погода. Втім, на Поліссі — інші погодні умови, які дещо уповільнюють жнива. Але на врожайності це не позначиться. Ми забезпечимо потреби внутрішнього продовольчого ринку, врахуємо й експортний потенціал».

Що ж до проведення жнив у зоні АТО, то, за словами міністра, там темпи нижчі за середні по зоні степу, де вже обмолочено 95% площ. Проте середня урожайність ранніх зернових культур у Донецькій та Луганській областях вища за торішні показники. Жнива тривають.

«Незважаючи на те, що Крим окупований, на Луганщині та Донеччині триває Антитерористична операція, суттєвих втрат український продовольчий ринок в цілому не зазнає. Звісно, ця цифра є проблемною для конкретних регіонів, але для державних масштабів — не критична. Зараз найважливіше — забезпечити збереження зерна в згаданих областях», — сказав Ігор Швайка. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»