ІННОВАЦІЇ

Україна має можливості масово виробляти сучасні системи освітлення на основі світлодіодів. На цьому наголосив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації Володимир Семиноженко на засіданні президії НАНУ, на якому було розглянуто результати виконання Державної цільової програми "Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі".

Відзначено, що при реалізації програми вдалося досягти високої ефективності і реальної віддачі. Створення української елементної бази енергозберігаючої світлотехніки і забезпечення серійного виробництва широкої номенклатури виробів стало можливим завдяки об'єднанню зусиль провідних національних академічних установ і виробничих комплексів. У майбутньому планується підключити вищі навчальні заклади України, які випускають фахівців у сфері електроніки та світлотехніки, а також підприємства малого і середнього бізнесу.

Володимир Семиноженко підкреслив, що завдання Програми перестають бути суто науково-технічними і переміщуються у соціально-економічну площину. Він наголосив на тому, що до 2020 року 80% джерел освітлювання в Україні мають бути замінені на новітні. Енергозберігаюча світлотехніка вітчизняної зборки вже працює у Будинку уряду, освітлює Меморіал жертвам Голодомору. Невдовзі на сучасні будуть замінені системи освітлення у всіх вагонах Київського метрополітену.

Голова Держінформнауки висловив упевненість у тому, що Україна має унікальні розробки у цій сфері, а також підприємства, які здатні масово виробляти світлодіодні системи освітлення. Отже у перспективі в нашій країні відбуватиметься не тільки зборка таких систем, а й здійснюватиметься повний цикл виробництва. Володимир Семиноженко нагадав, що вже найближчим часом у Києві буде побудовано завод з виробництва енергозберігаючої світлотехніки - договір про це укладений з Південнокорейською компанією POSCO LED. "Представники компанії повинні отримати гарантії, що завод працюватиме на всю Україну, а для цього потрібна грамотна державна політика", - цитує слова голови Держінформнауки прес-служба відомства. Йдеться не тільки про технічну частину проектів, а й про бюджетну політику, стимулювання власного виробництва світлодіодів через систему держзамовлень, зокрема - для комунальної сфери, вироблення єдиної системи стандартів тощо.

Володимир Семиноженко відзначив, що частково стимули для розвитку нових, високотехнологічних галузей промисловості вже створені. Зокрема, впроваджено пільговий режим оподаткування прибутку підприємств, які реалізовуватимуть енергоефективні технології. За його словами, новітні галузі економіки мають поступово переходити на ринкові рейки, але у цьому вітчизняним виробникам на початковому етапі має допомогти держава. "Розвиток світлодіодної промисловості в Україні - це перепустка для нашої держави у першу лігу світової економіки", - підсумував посадовець.