НОВИНИ НУМІЗМАТИКИ.  Національний банк України взяв участь у церемонії нагородження переможців і дипломантів П’ятого міжнародного конкурсу пам’ятних монет «Монетне сузір’я – 2011», що пройшла в Санкт-Петербурзі. З понад 200 пам’ятних монет, представлених на конкурс 25 країнами, призами і дипломами відзначено лише близько 30. До цього числа увійшли й дві монети, випущені Національним банком України. За підсумками конкурсу дипломи отримали такі українські монети:

в номінації «Краща монета року»– пам’ятна срібна монета номіналом 50 гривень «Острів Хортиця на Дніпрі - колиска українського козацтва»

в номінації «Сувенірна монета» – памятна срібна монета номіналом 5 гривень  «Рік Тигра»серії «Східний календар».

Переможцем цьогорічного конкурсу стала золота монета «150-ліття Банку Росії». Вага – 5 кг. У монети особливий аверс: окрім традиційної емблеми Банку Росії, тут розміщені зображення державних символів, що використовувалися в оформленні банкнот і монет з моменту заснування банку.

Минулого року «Кращою монетою року» було визнано пам’ятну срібну монету Національного банку України «За твором М. В. Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки».

 ДОВІДКОВО

«Монетне сузір’я»– конкурс пам’ятних монет, який започатковано в 2007 році. У першому конкурсі взяли участь 47 монет з 11 країн; через п’ять років кількість монет-учасників збільшилася майже в п’ять разів. Усі монети, що брали участь у нинішньому конкурсі, випущені в обіг з 1 січня до 31 грудня 2010 року. Їх представили національні банки, монетні двори і компанії-дистриб’ютори. Переможців визначало журі, до якого увійшли експерти з відомих світових музеїв і аукціонних будинків, компаній-дистриб’юторів монет, нумізматичних асоціацій і спеціалізованих видань про монети.

 Прес-служба Національного Банку України