ЯДЕРНА БЕЗПЕКА 

Міжнародна науково-практична конференція "Двадцять п'ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього" сьогодні завершується.

У передостанній день модератором зібрання був керівник Міністерства надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Розпочинаючи засідання, він наголосив, що Чорнобильська катастрофа - це загальнопланетарна біда, адже смертоносний вибух вразив не лише Україну, а й увесь світ. Радіоактивні речовини всіяли тисячі кілометрів території сусідніх Росії та Білорусі. "У наших трьох країнах постраждало 5 мільйонів жителів, із них понад мільйон - діти. Радіаційна хвиля пройшла над Європою, заподіяла шкоди довкіллю та здоров'ю людей. Тому наслідки аварії на Чорнобильській станції не мають суто української приналежності. Ця біда зачепила долю багатьох народів. Уперше світове співтовариство одержало сигнал того, що мирний атом таїть у собі постійну загрозу. Людство пам'ятає всіх, хто поклав життя і здоров'я заради приборкання четвертого реактора. Їхні імена і подвиг назавжди вкарбовані в історію Чорнобиля. У ці дні ми всі є свідками мужності і самовідданості японських атомників зі станції у Фукусімі. Ми вклоняємося їхній стійкості. Ми говоримо слова підтримки і солідарності з народом Японії в часи важкого випробування. Чорнобильська катастрофа змінила ставлення до ядерної енергії не лише в країнах, які постраждали від неї найбільше. Така трансформація відбулася у всьому світі. Змінилася і глобальна енергетична філософія. Уряди провідних держав зробили значні кроки з упровадження альтернативних видів енергії. Нині багато країн продовжують робити ставку на ядерні технології. Проте при їх застосуванні ніколи і ніде не можна забувати уроки Чорнобиля, а тепер - ще і практику Фукусіми. Це потрібно в ім'я прийдешніх поколінь", - такими були вступні слова керівника МНС.

Наступним слово мав Прем'єр-міністр Микола Азаров. Він подякував світовій спільноті за підтримку нашої держави у боротьбі з наслідками Чорнобильської катастрофи і запропонував створити в Україні міжнародний науково-практичний центр з дослідження техногенних ризиків при використанні ядерної енергії. "Хотів би внести на розгляд пропозицію: створити в Україні міжнародний науково-практичний центр з дослідження техногенних ризиків при використанні ядерної енергії під егідою ООН та МАГАТЕ", -зазначив Микола Азаров.

Крім того, Прем'єр-міністр поінформував, що в Україні запланована повна інвентаризація радіоактивних матеріалів та робота з дезактивації забруднених територій.

За його словами, уряд максимальну увагу приділятиме ліквідаторам та людям, постраждалим від катастрофи на Чорнобильській АЕС. "Це наш моральний обов'язок перед сучасниками і майбутніми поколіннями", - наголосив глава уряду.

Водночас Микола Азаров запропонував Японії використати досвід України, отриманий під час ліквідації катастрофи на ЧАЕС. "Ми щиро сподіваємось, що гіркий досвід України, набутий при ліквідації аварії на ЧАЕС та її наслідків, стане у пригоді дружньому японському народові, який зараз долає наслідки другої за масштабом після Чорнобиля радіаційної аварії. Ми висловлюємо нашу підтримку народу Японії і заявляємо про нашу готовність надати всю необхідну допомогу", - підкреслив він.

У свою чергу генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Юкія Амано закликав усі країни світу переглянути ставлення до атомної енергії у бік жорсткого контролю і вдосконалення. Додавши, що у червні на конференції МАГАТЕ буде дано попередню оцінку трагедії на японській АЕС "Фукусіма-1". "У червні цього року відбудеться засідання МАГАТЕ, де буде проведена попередня оцінка аварії на Фукусімі. Ми розглядатимемо, як можливо поліпшити готовність до надзвичайних ситуацій і які будуть варіанти реагування, включаючи поліпшення захисту АЕС від різних загроз - цунамі, повеней, землетрусів", - зазначив посадовець.

Цю думку в своєму виступі підтримав і Генсекретар ООН Бан Кі Мун зауваживши, що спільною метою і відповідальністю світових держав має стати ядерна безпека. "Ядерні інциденти не мають кордонів. Заради наших громадян і заради світу ми повинні практикувати найвищі стандарти готовності до надзвичайних ситуацій та реагування - від проектування нових об'єктів, будівництва, експлуатації до їх подальшого закриття", - констатував він.

Загалом виступи всіх учасників торкалися зіставлення трагічних наслідків аварій на атомних станціях України і Японії. Світ має зробити висновки і зрозуміти, що мирний атом - це не лише електроенергія, а й велика небезпека.