ЦІНОВА ПОЛІТИКА. «Забезпечити відносно стабільні ціни на продукти харчування та сільськогосподарську продукцію у минулому році вдалося завдяки великому врожаю і тим заходам, які Кабмін разом із Міністерством і обласними адміністраціями відпрацював, у першу чергу, організація виїзних ярмарків. Обсяги реалізації продукції на сільськогосподарських ярмарках зросли на 25% у порівнянні з 2010 роком. Звичайно, свою роль відіграли перші кроки щодо розбудови оптових ринків, логістичних центрів і тепличних господарств. Тому що основні коливання цін відбуваються на «сезонні» продукти. Мотивація та виділення коштів у 2011 році в обсязі 60 млн. грн. для підтримки будівництва тепличних комплексів дали свої позитивні результати», − зазначив очільник Мінагрополітики Микола Присяжнюк.

За його словами, під впливом сезонного скорочення виробництва перебуває лише ринок овочів (через перехід до споживання значно дорожчих овочів закритого ґрунту).

«По всіх інших групах закінчення новорічних і різдвяних свят позначається зниженням рівнів їхніх роздрібних цін. Цьому сприяє плюсова температура, яка дає можливість доставляти сільськогосподарську продукцію, в першу чергу, овочі, від одноосібників на ярмарки та оптові ринки. В цілому в І кварталі 2012 року слід очікувати стабільної цінової ситуації», − наголосив Микола Присяжнюк.

Міністр повідомив, що на сьогодні Аграрний фонд має на балансі 1,3 млн. тонн пшениці продовольчої, 100 тис. тонн жита.

«Це гарантує нам упевненість у тому, що у 2012 році коливання цін на продовольче зерно, муку, хліб та хлібобулочні вироби не буде», − запевнив керівник Мінагрополітики.

Стабільні ціни прогнозують також на олію та цукор.

«У поточному маркетинговому році очікується виробництво 3,35 млн. тонн олії соняшникової. Це повністю забезпечує потреби внутрішнього ринку, тому ціни на олію залишатимуться стабільними. Те ж саме стосується цукру, якого з цукрових буряків урожаю 2011 року вироблено 2,4 млн. тонн. Тому коливання цін на нього не буде. Тим паче, Аграрний фонд для зменшення негативного впливу зниження ціни на цукор виконав свої зобов’язання і закупив на ринку певну кількість цукру», − зазначив Міністр.

Водночас збільшення у 2011 році обсягів виробництва сировини для виробництва круп повністю забезпечать потреби внутрішнього ринку у крупах та стабільність цін. 

 

 

Прес-служба міністерства аграрної політики та продовольства