Навіть за складної нинішньої ситуації на Сумщині продовжують успішно втілювати інвестиційні проекти, завдяки яким економічний потенціал краю поступово зміцнюється.

Як повідомив перший заступник голови Сумської ОДА Віктор Чернявський, особливо відчутні зрушення в агропромисловому комплексі.

За 6 місяців у його розвиток інвестовано майже 340 мільйонів гривень, або реалізовано 83 проекти у тваринницькій і зерновій галузях, переробці, овочівництві.

Зайве наголошувати, наскільки це суттєво і важливо для створення нових робочих місць, надходжень до місцевих бюджетів, розвитку сільських територій тощо. Але насамперед вдається стабільно нарощувати обсяги виробництва — за перше півріччя вироблено валової сільськогосподарської продукції більш як на мільярд гривень, що майже на відсоток перевищує відповідний минулорічний показник.

Упродовж останніх місяців відкрито нові й переобладнано наявні елеваторні потужності в Сумському, Краснопільському, Білопільському та Великописарівському районах. Головним чином це зерносушарні комплекси, склади, токи тощо. Загалом введено в дію 14 об’єктів, або освоєно 11,3 мільйона інвестиційних гривень.

Реконструйовано і споруджено 23 тваринницьких об’єкти — переважно молочнотоварні комплекси, які за рівнем устаткування відповідають сучасним європейським зразкам.

Активно реалізують проекти в переробній промисловості. За словами директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської ОДА Олександра Сітака, із 11 розпочатих (на загальну суму 80,4 мільйона гривень) — 6 уже втілено на практиці.

Почали випускати нову продукцію цехи напівфабрикатів, переробки риби і фасування меду відповідно — в Глухівському, Шосткинському і Тростянецькому районах. А на Охтирському сирному комбінаті ПП «Рось» завдяки 1,2 мільйона гривень модернізовано сушильну установку.

Триває робота й на багатьох інших промислових об’єктах області. Серед них будівництво шихтового двору ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш», виробничих корпусів фармацевтичного підприємства ТОВ «Фармак» у Шостці та Путивльського підприємства «Сейм», автомобільного гаража і складального цеху на ТОВ «Завод Кобзаренка» (Липова Долина) тощо. Ці об’єкти заплановано ввести в експлуатацію до кінця нинішнього року.