В багатьох населених пунктах Луганської та Донецької областей провайдери відновили трансляцію раніше заборонених судом російських каналів «НТВ-Мир», «Россия-24», «РТР-Планета» та «Первый канал». 

Про це під час брифінгу повідомив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов, передає УКРІНФОРМ.

«Ми маємо інформацію про включення цих чотирьох каналів у багатьох населених пунктах Донецької і Луганської областей», - сказав Манжосов.

 За його словами, це пов'язане з тиском, який чиниться на провайдерів радикально налаштованими людьми.

«Ми маємо інформацію про нанесення матеріальних збитків, про штурми, пікетування офісів провайдерів, захоплення головних станцій, звідки йде трансляція сигналів. Є інформація навіть про завдання тілесних ушкоджень директорам чи працівникам підприємств і загалом під тиском та загрозою фізичної розправи частина провайдерів включає ці російські канали», – зазначив він.

Водночас, кількість провайдерів, які повернули трансляцію заборонених каналів, різниться між областями.

«В Донецькій області 12 основних телемереж із 118 повернули мовлення, в Луганській області з 57 ліцензованих провайдерів 40 відновили трансляцію», – сказала заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак.

Натомість Володимир Манжосов відзначив, що під приводом якихось акцій насильства деякі провайдери програмної послуги могли просто увімкнути заборонені канали, хоча ніхто їм не погрожував.

«За результатами розгляду всіх без винятку ситуацій з поверненням російських каналів до ефіру, незважаючи на ухвалу Окружного суду, буде винесено рішення, відтак кожен понесе свою міру відповідальності за їх повернення», – підсумувала Мудрак.

За словами Володимира Манжосова, Нацрада має повну інформацію щодо повернення трансляції російських каналів, адже провайдери самі повідомляють про такі випадки і про те, що вони були змушені відновити ефір під тиском.