ЄВРО. Велика Британія відмовилася долучитися до майбутньої міжурядової угоди, спрямованої на зміцнення економічного урядування в межах  ЄС. Про угоду домовилися глави держав та урядів на Саміті ЄС, який завершився у п’ятницю в Брюсселі, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Ми цілеспрямовано просуваємо те, що відповідає британським національним інтересам. Я бажаю колегам успіху в питанні євро. Але те, що запропоновано, не є позитивним для Британії», – заявив прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон за результатами десятигодинного засідання учасників Саміту в ніч із 8 на 9 грудня.

Відповідно до рішення, яке ухвалили 17 лідерів держав-учасників зони євро, а також дев’яти інших країн ЄС (за винятком Великої Британії), йдеться про підписання міжурядової угоди поза межами Угоди про ЄС, спрямованої на створення «союзу фіскальної стабільності» в межах єврозони. Механізм передбачає зміцнення економічного урядування, підвищення рівня фінансової дисципліни та фінансового нагляду і контролю з боку інституцій ЄС з одночасним запровадженням прямих санкцій проти країн, що порушуватимуть визначені правила.

Лідери країн зони євро домовилися встановити нові, більш жорсткі фінансові правила для національних урядів. За одним із них, національні бюджети повинні бути збалансовані із річним бюджетним дефіцитом, який не перевищуватиме 0,5% від номінального ВВП. Відповідна вимога повинна бути імплементована до національних законодавств.

Зазначені рішення лідерів країн зони євро також підтримали 9 інших країн ЄС. При цьому керівники Чехії, Угорщини, Швеції, Данії та Болгарії заявили, що ці питання потребують додаткового схвалення національними парламентами.