ПЕРЕГОНИ РІВНИХ. Кандидат від соціалістів Ніколас Мадуро з мінімальним відривом переміг на президентських виборах, що відбулися у  Венесуелі минулої неділі. Мадуро, якого покійний лідер країни Уго Чавес обрав своїм наступником, отримав 50,7% голосів. Кандидатові від опозиції Енріке Капрілесу надали перевагу 49,1% виборців.

Центральна виборча комісія вже заявила:  результати є незворотними, і вустами свого голови Тібісая Лучени закликала венесуельців не протестувати та поважати народне волевиявлення. Однак Енріке Капрілес відмовляється визнати поразку без перерахунку і висловив упевненість, що саме Мадуро програв вибори.

За словами опозиціонера, під час голосування було зафіксовано понад 300 тисяч випадків порушень, які потрібно розглянути. «Цей результат не відображає реальності в країні. Ми зробимо все, аби істина стала відомою», — йдеться у заяві Капрілеса. 

У свою чергу, переможець у зверненні до своїх прихильників заявив, що спілкувався з Капрілесом по телефону і дозволить перевірити результати виборів. Він також закликав тих, хто не голосував за нього, працювати разом заради країни.

Колишній водій Ніколас Мадуро починав свою політичну кар’єру як неофіційний член профспілки, що представляє робітників Каракаського метрополітену. З Уго Чавесом він познайомився у 1994 році,  коли той був засуджений за організацію невдалого військового перевороту, — адвокатом Чавеса була дружина Мадуро Силія Флорес.

У 2005 році Мадуро обрали спікером Національної асамблеї Венесуели, попри те що він не мав диплома про вищу освіту. Як очікується, Ніколас Мадуро продовжить курс на соціалізм і розпочату Уго Чавесом боліваріанську революцію.