МУЗИКА. Із 300 чернівецьких учнів, що провели весняні канікули у Міжнародному музичному таборі диригента-волонтера зі США Констанції Фортунато, багато хто вперше заспівав у хорі і взяв до рук музичний інструмент. За тиждень занять їх уже можна було назвати музикантами-початківцями. 

Навчання відбувалися в залах і класах міського Центрального палацу культури. Щоправда, його сцена виявилася замалою для усіх учасників хору: діти заповнили глядацьку залу, де після настанов свого диригента-педагога і кількох музичних вправ майстерно заспівали знамениту пісню Тараса Петриненка «Україна», з якою народжувалася наша незалежність. Загалом співали різними мовами, навіть латиною.

У класах «Music camp international» музика і співи звучали безперестанку. Фото автора

Пані Констанція, яка має ступінь ад’юнкт-професора і 35 років викладає спів, розробила власну методику роботи з дітьми і щиро вірить, що кожна дитина має в душі музику, яка повинна зазвучати. Вона вже давно працює в Україні, спілкується українською і без перекладача розкривала чернівецьким школярам музично-співочі таємниці. Не маючи музичної освіти, вони за короткий термін опанували ноти, навчилися співати і грати на обраному інструменті — ручних дзвіночках, гітарі, віолончелі. Спеціальний тренінг прослухали і викладачі чернівецьких музичних шкіл.  

Гала-концерт незвичного музичного проекту, організованого міською владою, відбувся на сцені Чернівецької обласної філармонії. У супроводі філармонійного академічного симфонічного оркестру діти заспівали невмирущу «Червону руту» Володимира Івасюка.