Напередодні Дня Перемоги до редакції звернувся ветеран Другої світової війни, активний дописувач нашої газети, котрий неодноразово виступав на її сторінках зі спогадами про буремні воєнні роки, — В’ячеслав Олександрович Ферліовський. Він попросив через «Урядовий кур’єр» передати глибоку подяку дипломатам країн Азії в Україні, котрі надали йому благодійну допомогу на операцію з відновлення зору. Кошти було зібрано під час Фестивалю кухні та культури азійських культур, який відбувся у Центрі сучасного мистецтва столиці.

То була яскрава подія, що залишила незабутнє враження в усіх відвідувачів та учасників. Влаштували свято посольства В’єтнаму, Індонезії, Індії, Малайзії, Південної Кореї, Пакистану та Японії у співпраці з Міжнародним Фондом культурного співробітництва (IFCC). Як розповів «Урядовому кур’єру» Посол Малайзії Чуа Теонг Бан, «мета свята — ознайомлення українців з кухнями інших народів як частиною національної культури та нематеріальної культурної спадщини держав світу; сприяння в реалізації функції посольств щодо поширення в Україні офіційної інформації про соціально-економічне, культурне і духовне життя країн Азії; розвиток культурних відносин між нашими державами». Під час Фестивалю дипломати й співробітники посольств, одягнені в традиційні національні вбрання, прикрашені стильними атрибутами та аксесуарами, продемонстрували свої традиційні гастрономічні страви, провели кулінарні майстер-класи, влаштували танцювальні та музичні виступи, виставку оригінальних виробів майстрів. Про туристичну привабливість країн розповідали документальні відеофільми, інформаційні матеріали. Кожен мав змогу скуштувати екзотичні страви азійської кухні. Серед відвідувачів розіграли лотерею з багатьма цікавими й цінними призами, наданими спонсорами заходу.

В’ячеслав Ферліовський із Послом Малайзії Чуа Теонг Баном,  представником Посольства Республіки Корея Дінарою Шосаідовою та  Послом Індонезії Нінік Кун Нарьяті після отримання благодійної допомоги. Фото надано автором

Невдовзі в Київському представництві Товариства Червоного Хреста України відбулася зустріч за участю Посла Республіки Індонезія в Україні Нінік Кун Нарьяті, Посла Ісламської Республіки Пакистан Ваджахата Алі Мурті, Посла Малайзії Чуа Теонг Бана, працівників Посольства Республіки Корея та Міжнародного Фонду культурного співробітництва. Було передано частину зібраних під час Фестивалю коштів для закупівлі тонометрів для пунктів швидкої допомоги в селах. Того ж дня дипломатів зустрічали в Ісламському культурному центрі столиці, який у рамках благодійного проекту «Зігрій родину» серед іншого надає допомогу кримськотатарським сім’ям. Для нужденних багатодітних сімей кримських репатріантів дипломати закупили й передали теплі ковдри. І, нарешті, ще одна зустріч — в оселі ветерана війни В’ячеслава Ферліовського та передання йому 8 тисяч гривень для операції на очах.

Для В’ячеслава Олександровича війна почалася з оборони Києва. Це місто й визволяв у складі 161-ї гвардійської стрілецької дивізії 5–6 листопада 1943 року. Потім було навчання в Богурусланській школі молодших авіатехніків, після закінчення — знову на фронт, десятки бойових вильотів. Брав участь у визволенні Білорусі, за штурм Кенігсберга отримав орден Слави ІІІ ступеня, завдавав бомбових ударів по лігву фашизму — Берліну… Демобілізувався 1950 року. Має численні бойові та трудові нагороди. Майже 60 років щасливо прожив із дружиною Галиною Францівною. На жаль, недавно вона померла, смерть коханої сильно підкосила ветерана. Здоров’я погіршилося, тому наразі лікарі не дозволяють оперувати на очах. Але ветеран вірить в одужання, в те, що скористається благодійними коштами і відновить зір. Від усього серця дякує за увагу та допомогу дипломатам. Ті, своєю чергою, бажають В’ячеславові Ферліовському здоров’я. До цих побажань приєднуються й журналісти «УК».

Ініціативу ж проведення Фестивалю азійської кухні і культури в Україні Організаційний комітет планує продовжувати.

— Така акція є лише одним із прикладів соціальної відповідальності посольств країн Азії, — сказав Посол Республіки Корея Кім Ін-Цжун. — Суть її в тому, що кошти, зібрані за допомогою громадськості, мають бути передані людям, котрі найбільше їх потребують.