НОВАЦІЯ

У Києві запрацювала муніципальна лікарняна каса (МЛК). Поки що у ній небагато членів - всього 15, але ж ця благодійна організація тільки робить перші кроки. Щоб стати її членом, необхідно зробити перший внесок у розмірі 10 грн, а потім три місяці платити щомісячний внесок - 30 грн. Та є й знижки - сімейний внесок. Це коли дорослий "підписує" й дитину, тоді на двох внесок становить 40 грн. Після цього людина має звернутися з платіжними документами до офісу МЛК і написати заяву на вступ. Далі вона отримує індивідуальне посвідчення члена лікарняної каси, яке дає право на користування послугами. Ці послуги можна отримувати через три місяці після сплати першого внеску.

Як повідомили у Головному управлінні охорони здоров'я КМДА, у банку "Київська Русь" відкрито розрахунковий рахунок 2600694706001, на який усі бажаючі стати членом лікарняної каси можуть робити внески у будь-якій з філій банку. Одним з перших членів МЛК став її виконавчий директор Володимир Долот.

- Я зробив внесок у одній з віддалених філій банку - і кошти надійшли на рахунок, - зазначив він, додавши, що в планах - укладання угод і з іншими банківськими установами, зокрема й щодо зменшення комісійного збору. Керівництво МЛК зауважує, що люди платитимуть лише щомісячні внески, а комісійні, які будуть мінімізовані, сплачуватимуться з консолідованих коштів муніципальної лікарняної каси.

А ось саму заяву на вступ до лікарняної каси поки що можна заповнити лише на сайті цієї організації -http://mlk.org.ua/. Там же можна подивитися всі правовстановлюючі документи, іншу інформацію, задати запитання і отримати відповіді. А як бути тим, хто Інтернетом не користується? Ми зателефонували на "гарячу лінію" муніципальної лікарняної каси, і на запитання - куди звернутися, щоб написати заяву, - нам відповіли, що поки що доступний лише інтернет-варіант. Тим же, хто не може ним користуватися, потрібно почекати до 15 січня - тоді буде визначено місця розташування філій лікарняної каси, до яких можна прийти особисто. А починати все одно потрібно зі сплати внесків. Голова Aсоціації лікарняних кас України Валентин Парій зауважив, що до кінця тижня буде посилено інформаційно-роз'яснювальну роботу.

Безумовно, тих, хто хоче вступити до МЛК, цікавить не лише те, які послуги вони зможуть отримати за свої внески, а й наскільки прозорою буде робота каси, чи вестиметься контроль за правильністю витрачання коштів. "Відповідно до закону і статуту, - пояснив Валентин Парій, - діяльність муніципальної лікарняної каси контролюватиме наглядова рада. Вона вже сформована, і до її складу увійшли представники виконавчих органів влади, правління МЛК. Та й пацієнт -член лікарняної каси - бачитиме, які препарати йому закуповують, за якими цінами. Тобто буде сформована система громадського контролю".

Інформацію щодо членства у МЛК можна дізнатися за тел. 15-83 щодня з понеділка по п'ятницю, з 19.00 до 21.00.