Міністерство фінансів України з 21 травня розпочало розміщення «військових» облігацій на 100 мільйонів гривень. Відповідний наказ №415 про затвердження Порядку визначення вартості продажу казначейських зобов’язань «Військові» серії В і форми бланка сертифіката відповідного казначейського зобов’язання розміщено на сайті парламенту. Такі цінні папери випускають кількістю 100 тисяч штук номінальною вартістю 1 тисяча гривень. Термін їхнього обігу  становить два роки, дата погашення — 18 травня 2016-го. Їхня дохідність становить 7% річних.

Згідно з наказом, для забезпечення однакового рівня прибутковості для покупців казначейських зобов’язань вартість їхнього продажу збільшується залежно від дати продажу. У день випуску вони розміщуються за номінальною вартістю. Папери пропонуватимуть комерційним банкам, юридичним і фізичним особам. Кабмін планує випустити «військові» облігації загальним обсягом до 7 мільярдів гривень.

За словами міністра фінансів Олександра Шлапака, всі кошти від розміщення облігацій направлятимуть до спеціального фонду державного бюджету для подальшого витрачання виключно на підтримку армії. 

Випуск «військових» облігацій може здобути істотну підтримку населення, оскільки патріотичні почуття і прагнення підтримати Збройні сили України на високому рівні.

«Цілком можливо, що перша серія матиме високий попит і буде розміщена відносно швидко. Проте ці облігації не дуже привабливі з інвестиційної точки зору через низьку дохідність і тривалий термін обігу. Тобто це буде такий собі фінансовий інструмент, дохідність якого — більше патріотичні почуття, ніж виплата грошового доходу за ними», — вважає старший фінансовий аналітик групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Тарас Котович.

«Міністерство фінансів пропонує дохідність дворічних ОВДП на рівні 7% річних, попри те, що ставки банківських депозитів нині досягають 15—18%. Але з огляду на патріотичні настрої можна буде розмістити ОВДП, але, найімовірніше, не більше мільярда гривень. Розмістити весь випуск ОВДП на 7 мільярдів гривень швидко не вийде», — констатує  начальник управління по роботі з цінними паперами банку  «Хрещатик» Максим Юхимець.

На офіційний запит про те, як Міністерство фінансів збирається  підвищити популярність військових облігацій, «УК» відповідь не отримав. Проте такий рецепт запропонував один з експертів. За словами Максима Юхимця, збільшити популярність цих паперів можна шляхом підвищення  ставки дохідності до рівня, який покривав би заплановану на поточний рік інфляцію, не менше 12%, та/або застосувати ті самі методи, які Мінфін використовував під час випуску цільових облігацій. Як відомо, кошти від яких направляли на фінансування підготовки до Євро-2012. Ідеться про те, що тоді НБУ вніс зміни до регуляторних актів, які дозволяють використовувати ОВДП-Євро-2012 для формування резервів, компенсуючи банкам втрати від заниженої відсоткової ставки порівняно з ринковою ставкою дохідності.