Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 4905 «Про внесення змін до закону України «Про вибори Президента України» щодо забезпечення належної організації та проведення голосування». За відповідне рішення проголосував 241 нардеп.

Закон містить норму, згідно з якою військовослужбовці та осіб начальницького чи рядового складу, які виконують завдання за призначенням у місцях тимчасового перебування їх підрозділів на території Донецької та Луганської областей, включаються на позачергових виборах Президента України 2014 року до уточнених списків виборців на звичайних виборчих дільницях у день голосування за поданням командирів відповідних підрозділів у встановленому Центральною виборчою комісією порядку.

«Для виборців, включених до уточненого списку виборців відповідно до абзацу першого цього пункту, документом, що підтверджує громадянство України та є підставою для отримання виборчого бюлетеня і може бути використаний на звичайній виборчій дільниці, є паспорт громадянина України, службове посвідчення або військовий квиток», – йдеться у законі.

Крім того, у закону зазначено, що у разі необхідності, для забезпечення дільничними виборчими комісіями належної підготовки та проведення виборів, у тому числі в день голосування, окружна виборча комісія може збільшити склад дільничної виборчої комісії до 18 осіб за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів цієї комісії.

Також, у виборче законодавства вноситься доповнення, згідно з яким у разі неможливості передачі виборчих бюлетенів від ЦВК, до окружної виборчої комісії відповідні виборчі бюлетені вважаються невикористаними та погашаються ЦВК шляхом передачі їх для знищення до підприємства-виготовлювача, про що складається відповідний акт.

У разі неможливості передачі виборчих бюлетенів від окружної виборчої комісії до дільничної виборчої комісії відповідні виборчі бюлетені вважаються невикористаними, про що складається у двох примірниках акт за формою, встановленою ЦВК. Такі виборчі бюлетені зберігаються ОВК.

РБК-Україна