Видатки державного бюджету на утримання різноманітних інспекцій та контролюючих органів перевищують 24 мільярдів гривень на рік, в цих структурах працюють тисячі людей, і водночас за рахунок хабарів щорічно виводиться в тінь, за різними оцінками, майже 100 мільярдів гривень.

Про це, як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів, в середу 30 липня йшлося на розширеній нараді під головуванням віце-прем'єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана за участі міністрів, представників міністерств та контролюючих органів, на якій обговорювалось питання скорочення кількості центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державний нагляд (контроль) у відповідних сферах.

Напередодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення на 70% скоротити видатки на утримання органів центральної виконавчої влади, які здійснюють контрольно-наглядові повноваження.

«Тиск на бізнес, що сповільнює економічних розвиток і призводить до вимивання коштів з економіки держави – нам необхідно ліквідувати цей тіньовий сегмент», – зазначив Володимир Гройсман.

За його словами, з 80 різноманітних інспекцій, контролюючих органів та департаментів контролю у міністерствах має залишитися не більше, ніж 20 контролюючих інстанцій.

«У чотири рази оптимізуємо кількість інспекцій, чисельність держслужбовців, відповідно зменшиться фінансування», – зазначив він.

Володимир Гройсман оголосив про формування робочої групи з представників органів виконавчої влади, яка вже на початку наступного тижня має сформувати пропозиції щодо переліку тих функцій контролю, які необхідно здійснювати в найважливіших секторальних напрямках.

«Під необхідні функції будемо формувати структуру, тобто кількість інспекцій, чисельність персоналу, фінансування», – підкреслив віце-прем'єр-міністр. 

Прес-служба Мінрегіону