У дев’яти вагонах потяга єднання «Труханівська Січ» майже двісті  людей — переважно  молодь з Луганської, Донецької та Харківської областей — провели 17 днів, щоб об’їздити всю Західну Україну. Акцію ініціювали волонтери в  межах реалізації програми Президента України з підтримки національного єднання. І це вже втретє в дорогу вирушили студенти та музиканти, волонтери та громадські діячі, аби познайомитися з однолітками та однодумцями з різних куточків нашої країни, провести дискусії та концерти в  навчальних закладах та будинках культури за маршрутом пересування, тобто у Житомирській та Вінницькій, Хмельницькій та Тернопільській, Львівській та Волинській областях і на Закарпатті.

В луганських активістів, учасників потяга єднання Ольги Тимошенко, Олексія Лебедя, Аріфа Багірова, Степана Золотаря, Тимура Кличка та Сергія Летучого (у центрі) тепер багато нових друзів на заході України. Фото автора

Мета акції — сприяти консолідації суспільства і взаєморозумінню жителів різних куточків України, піднесенню патріотичного духу українців, а також популяризувати національну культуру. Подорож  і зустрічі згуртували учасників акції та  значно розширили коло нових друзів. До того ж луганці кажуть, що протягом подорожі зуміли подолати багато стереотипів, зокрема мовний  бар’єр. 

«Але головною  метою було зруйнувати стереотип про нас, — наголошує  координатор луганської команди Аріф Багіров. — І ми майже в кожному місті запитували про те, хто з місцевих бував у Східній Україні. Виявилося, що не тільки ми мало їздимо, а й вони  частіше їздять за кордон, ніж  рідною країною. Тому виникла ідея:   молоді із заходу України теж потрібно відвідати схід. Після знайомства з нами вони побачили, що тут живуть молоді люди, котрі так само люблять Батьківщину». За словами Аріфа Багірова, наступний потяг єднання буде приурочено до Дня Святого Миколая. Він повезе подарунки. І планується, що в ньому разом поїдуть представники молоді заходу і сходу України на південь.