ФЕНОМЕН. Віталик Нечаєв зі Звенигородки на Черкащині став гордістю України 
 

Віталик Нечаєв знає стільки, як ніхто зі старшокласників. Ще з чотирьох років зацікавився астрономією, фізикою, математикою. А перечитавши всі шкільні підручники з історії, виявив, що в них замовчуються то ті, то ті важливі події. Тому почав писати новий універсальний підручник з історії України для школи. У планах на майбутнє — посібник зі всесвітньої історії.

— А загалом, — розповідає його мама Ольга Анатоліївна, — я задоволена, що не став у школі білою вороною, чого я спочатку побоювалася, — і через ранній вік, і через велику ерудованість. Самотужки оволодівши англійською, іспанською та французькою мовами, з інтересом проковтнув силу-силенну книжок, причому не просто прочитав, а добре запам’ятав. Власне, й читати його ніхто не вчив. Що моя дитина вже читає, довідалася випадково. Це було трохи пізніше, як вимовив перші слова в три роки. Далі одна за одною посипалися несподіванки. У малого з’явився інтерес не до казок, а до… газет, політичних новин.

У чотири роки одержав від бабусі й дідуся подарунок — «Велику ілюстровану енциклопедію з географії» на п’ятсот сторінок. Особливо зацікавили його першопрохідці та дослідники. Він просто марив різними експедиціями, а про відомого мореплавця Джеймса Кука розповідав годинами.

Енциклопедіями його вже не здивуєш. Замислився: що там у космосі? І ось уже розкриває йому таємниці Галактика. Від астрономії — до фізики, математики. Підручник з хімії для сьомого класу, який принесла двоюрідна сестричка Юля, Віталик ще у п’ятирічному віці проштудіював, як кажуть, уздовж і впоперек. Таблиця Менделєєва, яка й для багатьох старшокласників є міцним горішком, йому розкривається легко. Як це цікаво — занурюватись у невидимий простому оку світ молекул і атомів, відстежувати їхні зв’язки!

Особливий інтерес — до визначних історичних постатей. Відомості про творчість та біографію кожного з них у його пам’яті, ніби в комп’ютері, зібрані повно й вичерпно. Хлопець  цитує шевченківського «Кобзаря», знає безліч  деталей з біографії Богдана Хмельницького, інших видатних людей.

У школі здібності Віталика помітили одразу. Хоч п’ятирічний першокласник був тим не дуже задоволений: хотів бути як усі. А коли з’ясувалося, що учень досконало володіє курсами історії України та світу, географії, шкільні педагоги та працівники районного відділу освіти почали пильніше приглядатися до нього. Нині феноменом вундеркінда займається Інститут обдарованої дитини Академії педагогічних наук України, де вважають, що його талант неодмінно треба розвивати. 

Хлопчик має вроджену здатність сам себе навчати. Дві-три товсті книжки на тиждень — ось  звичний «раціон» хлопця. Та все це не заважає йому бути звичайною дитиною — знаходить час і побешкетувати, й з однокласниками побігати.

Шкільні вчителі пророкують Віталику велике майбутнє. А він сам, вникнувши в деталі нинішніх політичних перипетій, коливається між вибором: бути істориком, що його особливо вабить, чи президентом країни?

Недавно збулася заповітна мрія восьмирічного вундеркінда: він побував у Києві, на власні очі побачив ті місця, про які стільки знає з книжок. На жаль, фінансові обставини сім’ї — мама Віталія сама виховує сина — раніше не давали можливості відвідати столицю. А нагодою стало запрошення на церемонію вручення Національної премії «Гордість країни», лауреатом якої в номінації «Рідкісний талант» він став за підсумками 2011 року.