СВЯТО.  На місцевих полях зосереджені найбільші на Сумщині ділянки цієї смачної і корисної культури. Відтак ушанувати соковиту красуню зібралися сотні місцевих жителів і гостей не тільки з навколишніх сіл і районів, а й Чернігівщини.

На переконання директора станції кандидата сільськогосподарських наук В’ячеслава Фільова, багато хто ще повністю не усвідомлює важливості і значення цього вітамінного делікатесу, який надзвичайно високо цінується в усьому світі. Адже в низці європейських країн суниці надають особливого значення і давно проводять подібні свята. В Малому Самборі неухильно нарощують виробництво ягід, запроваджують сучасні технології. Відтак місцева станція садівництва стала своєрідним промисловим і науковим ягідним центром.

А щодо свята, то воно вдалося на всі 100. Звісно, головною героїнею була ягода, якій на піднесенні протягом дня співали осанну і якою безкоштовно частували всіх охочих. Для цього встановили окремий  намет. А поряд у козацькому курені можна було скуштувати українських страв, провести дегустацію напоїв, настояних і виготовлених з ягід і не тільки. Для дітлахів улаштували поїздки в солодкому суничному поїзді — до вагончиків з емблемою соковитої ягідки садовили всіх, хто бажав. Розважили перегони, влаштовані серед … козенят. Усі вони благополучно дісталися фінішу, хоча й не без ускладнень: деякі не могли второпати, куди і навіщо бігти.

Були також пісні, танці, змагання з футболу, волейболу, розваги, ігри, конкурси. Згадалася і пісня «Ягода-малина…» — про суницю поки що немає подібного шлягеру. Але, як переконані учасники свята, колись він неодмінно з’явиться, бо суниця того варта.