Днями в столиці Фонд «Відкрита політика» спільно з Дитячою інженерною академією провів на базі останньої благодійний науковий вікенд для родин на підтримку дітей Донбасу. Під час передбачених програмою заходів на дітей різного віку та їхніх батьків чекало багато цікавинок. Бавились не лише діти, а й дорослі.

Так, у компанії дітлахів натхненно вирізав миколайчиків чемпіон XXII Олімпійських ігор з плавання Сергій Фесенко. «Весь цей захід мені дуже сподобався, — поділився він враженнями. — У моєму радянському дитинстві нічого такого не було. Діти повинні розвиватись гармонійно — інтелектуально, фізично, творчо. Тут я побачив різнопланові творчі складові. А що стосується плавання, то воно має бути частиною державних освітніх програм з фізичного виховання. По-перше, тому що вміння впевнено триматися на воді — важлива складова особистої безпеки кожної людини. По-друге, жодна інша фізична діяльність не має такого позитивного впливу на організм дитини, як плавання».

Школа вищої спортивної майстерності міста Києва, наймолодші вихованці якої завітали на свято в академію разом із тренерами й батьками, надає для учнів загальноосвітніх навчальних закладів безоплатний час у басейні для проведення уроків з фізкультури, під час яких діти вчаться плавати.

«Йдеться переважно про загальноосвітні школи Печерського району, — зауважує директор школи вищої спортивної майстерності Олег Гатченко. — Проте ми готові розширювати можливості безплатного навчання плавання для міських школярів. Будемо раді бачити у себе учнів Дитячої інженерної академії. Академія розташована досить далеко від нас, тому кращим варіантом була б школа з плавання вихідного дня. Басейн ШВСМ, відомий багатьом жителям столиці під старою назвою «Юність», належить територіальній громаді Києва. На сьогодні це чи не єдиний басейн у місті, де активно розвивають як спортивну, так і соціальну складову. Зокрема у нас безплатно тренуються вихованці дитячо-юнацької спортивної школи «Інваспорт».

Басейн мають змогу безплатно відвідувати не тільки діти-інваліди, а й діти-сироти та діти з малозабезпечених сімей, а з початку воєнних дій на сході України до них долучилися десятки дітей з родин вимушених переселенців. Наприклад, сестрам-близнючкам Єрмішиним лише по сім років, але вони вже тренуються у спортивній групі серед дев’яти-десятирічних дітей, а донеччанки сестри Марія та Євгенія Жукови у свої десять та одинадцять років уже заявили про себе як претендентки на призові місця серед юних спортсменок свого віку в загальноукраїнському масштабі».

«Ми самі з Луганщини, — розповідає Тетяна Герасименко, мати десятирічної Софійки. — У Сєвєродонецьку, де жили, донечка півтора року займалася підводним плаванням. Коли переїхали до Києва, з’ясувалося, що ми істотно відстаємо у звичайному спортивному плаванні. Я дуже вдячна тренерам ШВСМ, які займалися з моєю дитиною за індивідуальною програмою. Тепер ми на рівних тренуємося разом з іншими. Софійка дуже любить воду і вже не уявляє свого життя без басейну».

«Я й гадки не мала, що нині можна щось протиставити планшету чи комп’ютеру, — каже киянка Анастасія Корозій, мати другої юної плавчині, теж Софійки. — Діти дуже задоволені. Вони залюбки ліпили, гралися, брали участь у дослідах, запускали ракети, майстрували з шоколаду і розмальовували печених миколайчиків харчовими фарбами».

Маленька гімнастка Даринка ховає за спиною ласощі. «Моя мама — тренер, і не дозволяє, — тихенько пояснює вона. — Але я тут з татком…» Швиденько впоравшись із солодощами, Даринка теж сідає розмальовувати миколайчиків… 

Вікторія КЛЮЧЕВСЬКА
для «Урядового кур’єра»