ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ. Європа щорічно приваблює мільйони мігрантів, значна частина з яких звертається з проханням про притулок. Однак, лише цього тижня Європарламент зміг схвалити спільні правила надання притулку, які застосовуватимуться в усіх країнах-членах ЄС. П’ятирічні переговори зрештою дали результат.

«Будуть вирішені проблеми безпеки, проблеми процедури ідентифікації осіб, питання, що робити з тими, хто нелегально прибуває морськими шляхами», – переконаний правоцентристський депутат Європарламенту Карлос Коельо.

Наплив мігрантів в минулому неодноразово служив приводом і для відновлення контролю на внутрішніх кордонах ЄС. З новим законодавством цьому покладуть край.

«Я повністю підтримую боротьбу з організованою злочинністю та тероризмом, однак міграція ніколи не має відношення до цього. Міграція — абсолютно інший феномен, ми кажемо про людей, які з різних причин змушені залишати свої домівки і їхати до ЄС», – каже депутат від лібералів Ренате Вебер.

Законодавство встановлює правила поводження з біженцями, які змушені тікати від військових конфліктів. Доповідач Європарламенту очікує на зменшення невиправданих арештів.

«Абсолютно необхідно, щоб ми досягли цієї мети, щоб той, хто шукає притулок, прибувши до Європи не був одразу заарештований, і щоб з ним не поводилися як з вязнем. Щоб до нього не ставилися, як до злочинця, але як до біженця», – каже депутат Масіп Хідальго.

А щоб новою системою притулку не могли зловживати терористи чи справжні злочинці, Європол отримає контрольований доступ до баз даних відбитків пальців в усіх країнах ЄС.

«Ми будуємо з Європарламентом дуже чітку систему стримань та противаг, і додаємо великий рівень безпеки для того, щоб можна було перевірити, чи не розшукується та чи інша особа за серйозні злочини чи тероризм», – каже комісар ЄС з питань внутрішніх справ Сесілія Мальмстрьом.

 Copyright © 2013 euronews