Шановні співвітчизники!

У цей день виповнюється 27 років з часу однієї з найбільш трагічних подій в історії людства — катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Сьогодні в Україні вшановують ліквідаторів — тих, хто ціною власного життя та здоров’я мінімізували наслідки аварії, врятували світ від смертельної загрози.

Попіл Чорнобиля і донині ще не розвіяв час: держава несе відповідальність за соціальний захист, збереження здоров’я та поліпшення умов життя понад двох мільйонів громадян, постраждалих від катастрофи — особливо дітей та інвалідів-чорнобильців.  

Україна успішно реалізує проекти на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС. Минулого року на станції розпочато виконання робіт з будівництва нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття», які ведуться згідно з графіком і у 2015 році будуть завершені.

Чорнобильська катастрофа, як і аварія на японській АЕС «Фукусіма-1» свідчать, що іноді перед стихією безсилі навіть найсучасніші технології, і ці аварії вказали на високу відповідальність, яка лежить на державах, що прагнуть розвитку національної енергетики. 

Сьогодні уряд України, реалізуючи нову стратегію максимального забезпечення економіки вітчизняними енергоносіями, безперечно, враховує уроки минулого, твердо знаючи одне: альтернативи енергетичній незалежності немає.

Вірю, що ми досягнемо такого суверенітету. Переконаний, всі покоління українців пам’ятатимуть, що в цьому є вагома й незаперечна заслуга чорнобильців — енергетиків, ліквідаторів, спеціалістів, що нині повертають майданчик Чорнобильської АЕС та чорнобильську зону в безпечну територію.

Доземний уклін Вам, герої-чорнобильці, та наша довічна вдячність!

Прем'єр-міністр України  Микола АЗАРОВ