СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА. 1 вересня не лише розпочнуться заняття у вишах, а й їхні студенти отримуватимуть підвищені стипендії. Саме тоді набере чинності урядова постанова №703 від 25 липня 2012 р. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. №165». До цього часу всі, хто має на це право, отримуватимуть «старі» стипендії, тобто аналогічні  виплатам упродовж усього попереднього навчального року.

Востаннє стипендії для студентів підвищували у 2008 році й відтоді лише індексували на рівень інфляції, нагадує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Прийняте ж рішення захистить права студентів на гідну стипендію, розмір якої має переглядатися щороку з урахуванням рівня цін.

Як зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров, з 1 вересня уряд підвищує стипендії студентам. Тобто більшу стипендію студенти почнуть отримувати саме з нового навчального року. При цьому її розмір вищий, аніж нинішня базова стипендія з доданням інфляційних виплат. І в жодному разі студенти не отримуватимуть менше, ніж отримували до цього, наголосив Микола Азаров, пообіцявши жорстко спитати з чиновників, які вчасно не забезпечать дотримання прав студентів.

Студенти менше не отримуватимуть. Фото Володимира ЗАЇКИ

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, стипендії студентів зростуть у середньому на 37,5% . Зокрема розміри стипендії підвищено: учням професійно-технічних навчальних закладів з 200 до 275 грн (або на 37,5 %); студентам вищих навчальних закладів І—ІІ рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — з 400 до 550 грн (або на 37,5 %); студентам вищих навчальних закладів ІІІ—IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — з 530 до 730 грн (або на 37,7 %).

Водночас у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту наголошують, що зміни до порядку індексації стипендії (постанова від 13 червня 2012 року №526)  в жодному разі не призведуть до зменшення стипендій. Нині всі, хто отримував стипендію до цього, продовжують отримувати її в «старих» розмірах, тобто базову з доданням так званої «інфляційної надбавки». А вже з 1 вересня базовий розмір стипендії зросте, відповідно саме цей розмір стипендії згодом буде індексуватися.

Крім того, підвищення стипендій передбачено і для дітей-сиріт. Так, для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків,  базовий рівень стипендій збільшується з 550 до 850 грн (або на 54,5%).

Для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків,  стипендію збільшено з 1160 до 1760 грн (або на 51,7 %).

Відділ новин
«Урядового кур’єра»