ЗАХОПЛЕННЯ

140-річчю від дня народження Лесі Українки сумчанка Юлія Колдовська присвятила серію робіт


На виставці в мистецькій галереї "Академічна" Української академії банківської справи НБУ - художні полотна її студентів і випускників. Серед них особливу увагу привертають твори сумчанки Юлії Колдовської, яка закінчила виш 2000 року.

Якщо поглянути на них з відстані, ніколи не подумаєш, що це сучасна авангардна векторна графіка. До неї авторка прийшла кілька років тому, а надихнула на пошуки нових засобів художнього втілення Леся Українка: її чудові поезії, ніжні листи, п'єси, до яких у молодої художниці особливе трепетне ставлення. "Ілюзія", "Вона", "Пташка", "Колискова", "Шлях", "Орхідея", "Ніч-чарівниця", "Святий вечір"... За кожною роботою - конкретний вірш, строфа, рядок, уривок з листа. Багато поезій Юлія знає напам'ять.

У векторній графіці в основі зображень геометричні лінії, фігури, криві... Вони записуються в програму як рівняння, що дає змогу збільшувати малюнок до безкінечності. І якість при цьому залишається відмінною. У Берліні вже відбулося кілька міжнародних форумів ілюстраторів (так називають художників, які працюють у цьому стилі).

Юлія охоче розповідає про шлях від задуму до готової картини. Це насамперед ескіз, який виконується вручну, сканування, векторизація, або переведення ручної роботи у вектор за допомогою комп'ютерної програми. Глибоко помиляється той, хто думає, що комп'ютер сам "малює" картину. Він слугує лише знаряддям для досягнення мети.

У творчому доробку майстрині понад 400 робіт різної тематики. Найчастіше вона зображує квіти, метеликів, пташок: за словами художниці, саме таким бачиться їй світ Лесі Українки, її найулюбленішої поетеси.