Відтоді як цивілізований світ почав застосовувати санкції щодо Росії за її пряму підтримку сепаратистів на сході України, періодично у вітчизняних та зарубіжних засобах масової інформації з’являються повідомлення, що ці санкції не завжди діють. Мовляв, низка компаній і надалі підтримуватиме ділові стосунки з тими, хто потрапив під обмеження і заборону.  Нині ситуація змінилася: країни ЄС запроваджують штрафи за невиконання санкцій проти Росії.

Інформацію про те, що Євросоюз розробляє систему штрафів проти тих, хто не виконуватиме вимоги, схвалені  євроспільнотою, подано в офіційному журналі ЄС.

За повідомленням Радіо «Свобода», держави-члени мають розробити правила відповідних штрафів за порушення цих норм. Вони повинні вжити всіх необхідних заходів, аби гарантувати, що ці норми імплементовано.

Приміром, ідеться про тих, хто відважиться співпрацювати з п’ятьма провідними банками Росії  («Сбербанк», «ВТБ Банк», «Газпромбанк», «Внешэкономбанк» і «Россельхозбанк»), які потрапили під нові обмежувальні заходи  у зв’язку з діями Росії з дестабілізації становища на сході України. Санкції ЄС, які набули чинності 1 серпня, забороняють громадянам і компаніям євроспільноти здійснювати з цими банками, їхніми філіями та банками, що діють від їхнього імені, операції з фінансовими інструментами з терміном погашення понад 90 днів.

Під забороною і  співпраця у сфері імпорту — експорт зброї  та споріднених матеріалів як із  Росії, так і до неї. Ембарго накладено також на товари подвійного призначення і технології для військового використання. Певні обмеження стосуються обладнання і технологій, пов’язаних зі сферою енергетики (вони потребуватимуть попереднього схвалення відповідних органів країн—членів ЄС).

Відділ новин
«Урядового кур’єра»