Враховуючи складну суспільно-політичну ситуацію в країні, спричинену агресією Росії, міністр освіти і науки Сергій Квіт звернув увагу працівників освіти на відповідальність педагогічних та науково-педагогічних працівників за виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, і збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу.

У листі до місцевих органів управлінь освітою та керівників навчальних закладів за №1/9-382 від 29 липня йдеться про період, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники мали проявляти свою високу громадянську позицію і патріотизм. Натомість, незначна частина освітян таки брала участь в організації так званих референдумів у Донецькій та Луганській областях. Дехто навіть став безпосереднім учасником терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

«Недотримання або порушення законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками, участь у антидержавній діяльності повинно мати правові наслідки, визначені законодавством України, зокрема Кодексом законів про працю», — цитує слова Сергія Квіта прес-служба МОН.

Відтак, окрім загальних підстав розірвати трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, статтею 41 кодексу для певних категорій працівників визначено додаткові підстави, за якими їх можуть звільнити з роботи.

Підвищена відповідальність працівників обумовлена тим, що вони перебувають в особливому правовому становищі та виконують специфічні функції, не властиві іншим категоріям працівників. Дії чи бездіяльність таких працівників можуть призвести до порушення конституційних прав та свобод громадян, завдати значної шкоди суспільним відносинам та авторитету як самої держави, так і суб’єктів господарювання.

Відповідно до пункту 3 статті 41 кодексу, підстава для звільнення особи з ініціативи власника або уповноваженого ним органу — вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

У зв’язку з цим міністр освіти і науки доручив місцевим органам управлінь освітою та керівникам навчальних закладів під час комплектування кадрів педагогічних та науково-педагогічних працівників, укладання та переукладання контрактів взяти до уваги прописані у листі обставини та сприяти тому, щоб навчально-виховний процес в системі освіти України забезпечували особи, які не заплямували себе в терористичних організаціях чи співпраці з ними. Міністерство освіти і науки та Державна інспекція навчальних закладів також вживатимуть спеціальних заходів щодо моніторингу цих питань. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»