Прозоре міжнародне розслідування збиття 17 липня літака «Малайзійських авіаліній» є спільним пріоритетом для України, Австралії та Королівства Нідерланди. Такими словами Президент Петро Порошенко розпочав зустріч із міністром закордонних справ Австралії Джулією Бішоп та міністром закордонних справ Нідерландів Франсом Тіммермансом.

Глава держави подякував їм за готовність направити в Україну цивільну поліцейську місію, робота якої сприятиме безпечній роботі фахівців на місці трагедії.

Дипломати погодилися з Петром Порошенком в тому, що ключовим фактором для забезпечення результативності розслідування стане тісна координація зусиль не тільки України, Австралії та Нідерландів, а й інших держав та організацій, залучених до цього процесу, повідомляє прес-служба Президента.

Того ж дня керівник МЗС Нідерландів і віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман підписали Угоду про Міжнародну місію захисту розслідування. Її мета — сприяти зібранню решток та проведенню розслідування на місці авіакатастрофи літака рейсу МН17.

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, місія складається з експертів та представників поліції Нідерландів, Австралії й інших країн, громадяни яких перебували на літаку. Ратифікувати угоду Верховна Рада планує 31 липня на позачерговому засіданні.

До слова, 24 та 25 липня з цього приводу Україною підписано низку нормативно-правових актів. Зокрема з Нідерландами — меморандум про взаєморозуміння щодо розслідування падіння літака, угоду між Національним бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами України та Радою безпеки польотів Нідерландів про передачу проведення розслідування нідерландській стороні. Окрім цього, поставлено підписи під угодою між Україною та Австралією про направлення в Україну австралійського персоналу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»