ЗАХОПЛЕННЯ. Ніжний смак наранхіли, гуаяви та фейхоа відомий небагатьом українцям, а більшість черкасців про них і зовсім не чули. Проте заморські фрукти можна скуштувати, виростивши самому у власній квартирі. Або в теплиці.

— Ідея створити теплицю, де ростуть диво-плоди, виникла недавно через економічну скруту та невелику пенсію, — розповідає Костянтин Градов. — Закласти такий зимовий сад погодилися й друзі. Зібрали потрібні кошти, використавши заощадження. Тепер три сім’ї із села Чапаєвки під Черкасами знають, як ростуть банани й ананаси. Взимку приміщення майже не потребує опалення. Через особливості його влаштування тут підтримується субтропічний клімат, а це і є звичним для теплолюбних зеленолистих.

Світлана та Микола Бути, які щодня доглядають зимовий сад, розповідають, що  цитрусові за рік можуть дати до чотирьох урожаїв, тобто до п’ятдесяти плодів. Наприклад лимон за ваше піклування може віддячити фруктами, один з яких має вагу від трьохсот грамів до півтора кілограма. Ці рослини не звичайні, вони спеціально виведені київським селекціонером Анатолієм Патієм. Догляд за ними нескладний. Раніше Світлана та Микола Бути вирощували фрукти у своєму саду, тепер такі самі фрукти, тільки іноземного походження, у термозберігаючій теплиці. Заморські дива ростуть швидко: бананове дерево виростає до півметра за рік.

Вирощені в теплиці фрукти новатори вже скуштували. Враження — найкращі. Планують зайнятися підприємництвом, адже попит на природні вітаміни великий.

…Надворі мороз, проте зимовий сад квітує, обіцяючи багатий майбутній урожай.