Суд визнав винним громадянина Т. у жорстокому поводженні з твариною і згідно із ст. 299 Кримінального кодексу України призначив йому покарання у вигляді штрафу. 850 гривень — невелика сума. Але справа — у принципі. 

Ті, хто й досі використовує ведмедів як живі тренажери для натаскування собак, будуть знати, що це безкарно не проходить.

Ось так закінчилася історія із знущанням над ведмедицею Машею, про яку ми писали у матеріалах «Про Машу та інших ведмедів» («УК» від 22 травня 2013 р.) та «Свободу клишоногим» («УК» від 26 листопада 2013 р.).

Саму ж тварину після виснажливих переговорів команді FOUR PAWS  (міжнародна організація «4 лапи») вдалося забрати у власника і перевезти до спеціального притулку на Житомирщині.

Нагадаю, що п’ятирічна Маша жила на так званій цькувальній станції недалеко від Павлограда Дніпропетровської області. Власник придбав її незаконно і багато років використовував як підсадного ведмедя для тренування лайок. У перерві між цькуваннями її тримали у тісній залізній клітці. За словами директора «4 лапи» Аміра Халіла, «ведмедю потрібен  простір, певне місце для сплячки і збалансоване харчування. У Маші не було нічого з переліченого. На момент передачі її нам вона була дуже виснажена, мала тьмяне хутро. У неї пошкоджені лапи від постійного перебування на бетонній підлозі, а важкий ланцюг на шиї залишив глибокий слід».

Команда FOUR PAWS дізналася про нещасну долю Маші в лютому 2013 року. Організація повідомила про це владі. На власника було подано до суду. Але ведмедиця безслідно зникла ще до судового розгляду. «Власник тихцем продав Машу, але ми не здавалися, — говорить доктор Халіл. — Нам вдалося зв’язатися з ним і після довгих переговорів отримати добровільну згоду передати нам ведмедицю».

Приклад Маші продемонстрував жорстокість поводження з ведмедями та іншими тваринами на цькувальних станціях. Це викликало обурення в усьому світі. Зоозахисники вимагають від українських законодавців ухвалити закони, які зроблять неможливим такі знущання. Відповідні пропозиції громадськість уже направила до парламенту.