21 квітня невідомі озброєні люди під командуванням громадянина РФ Ігоря Стрєлкова захопили та взяли в заручники начальника міського управління міліції міста Краматорська Донецької області полковника міліції Віталія Колупая. Загарбники запропонували в обмін на життя і здоров’я начальника міліції передати їм табельну зброю підрозділу МВС. Про це йдеться у поширеному прес-службою МВС інформаційному повідомленні.

«Керівництво МВС розглядає цей факт як явне порушення Женевських угод, досягнутих у ході чотиристоронніх переговорів 18 квітня 2014 р. Виконуючи вимоги цих угод, уряд України розробив і передав до Верховної Ради законопроект про амністію учасників масових заворушень на сході. Співробітники міліції отримали і виконали чіткі вказівки щодо призупинення реалізації антитерористичної операції на час Великодніх свят.

Збройні провокації є випробуваним почерком російських спецслужб. Фото з сайту franceinfo.fr

Проте з боку Росії спостерігається демонстративне ігнорування досягнутих домовленостей. Зокрема тривають захоплення адміністративних будівель, провокації із застосуванням вогнепальної зброї, а також діяльність російських диверсійних груп, які організовують ці інциденти», — зазначено в документі.

У ході зустрічі Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з делегацією ОБСЄ міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив тимчасовому повіреному у справах РФ в Україні Олексієві Воробйову здивування з приводу диверсійної діяльності, яка триває на території України, співробітників ГРУ Росії, зокрема Ігоря Безлера (Бєса) та Ігоря Стрєлкова (Стрілка).

Арсен Аваков заявив про принципову позицію МВС: «Ми чітко розділяємо інакодумців і терористів як дві різні категорії громадян. Для інакодумця — дискусія і діалог. Для терориста, для того, хто зі зброєю в руках захоплює будівлі і заручників, — жорстка відповідь аж до знищення».

Міністр також наголосив на неприпустимості закликів до насильства стосовно будь-яких груп громадян України за етнічними, національними, релігійними чи політичними ознаками», — підкреслено в повідомленні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»