ПОЗИЦІЯ

Перші оцінки зимових місяців 2011 року дають підстави стверджувати, що економіка України рухається по траєкторії, яка перевищує бюджетний прогноз. Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

За його словами, зростання ВВП за перші два місяці 2011 року становить 5,1% - 6,1%. Попри високу базу порівняння 2010 року (4,9% за січень-березень), у лютому ВВП нарощувався швидше, ніж у січні, отже йдеться про прискорення тенденції зростання. "За січень-лютий оцінка зростання ВВП Прем'єр-міністра 5,5%. Оцінка НБУ - зростання ВВП за 2 місяці 6,4%. Моя оцінка в діапазоні між 5,1% - 6,1%", - наголосив він.

Серед складових не прогнозованої економічної активності Валерій Литвицький відзначив значне зростання у лютому галузей промисловості (10,5%), торгівлі (11,9%) та транспорту (12,7%). Вагомий внесок зробило сільське господарство, обсяги виробництва якого у січні-лютому зросли на 5%, подолавши на 0,5% річний бюджетний орієнтир.

На думку Валерія Литвицького, березень також може додати динаміки, оскільки у цьому місяці традиційно спостерігається перший пік у промисловості. "Бюджетний орієнтир по року (4,5%) у січні-лютому отримав добрий фундамент для досягнення. Наразі сформувалися підстави для покращення річного прогнозу зростання ВВП, яке доцільно здійснити в ході перегляду бюджету за підсумками 1 кварталу", - цитує слова фахівця департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.