ВСТУП-2012

Міносвіти оприлюднило нові Умови прийому до ВНЗ та запросило обговорити їх

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту на своєму офіційному сайті оприлюднило проект Умов прийому до вищих навчальних закладів у наступному році. Хоч нові правила суттєво не відрізняються від цьогорічних, втім відомство пропонує підвищити мінімальний прохідний бал з профільних предметів та внести деякі корективи в терміни проведення вступної кампанії.

«Планка» підвищиться?

Найбільш вагомою зміною для майбутніх вступників стане підвищення мінімального рівня прохідних балів. У нових умовах прописано: «значення мінімальної кількості балів з кожного предмета у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти, з якими вступник може бути допущений до участі в конкурсі або зарахований на навчання поза конкурсом, повинно бути не нижче 124 балів з непрофільних та 140 балів з профільних предметів». Водночас МОН залишає за вишами певну свободу — на окремі напрями підготовки навчальні заклади можуть встановити більшу кількість балів сертифіката з профільних загальноосвітніх предметів.

У разі якщо у вступника кількість балів з одного з непрофільних дисциплін буде нижчою 124, тоді з профільного предмета він повинен набрати не менше, ніж 170 тестових балів. До речі, громадськість нещодавно наполягала, що прохідний бал незалежного оцінювання для вступників ВНЗ потрібно підвищити ще більше – аж до 162-х, оскільки 124 бали відповідають слабенькій «трієчці». Неодноразово про підняття прохідного мінімуму говорили й керівники провідних вишів. Відтак цю ідею вирішили підтримати і в міністерстві.

У прес-службі відомства «УК» пояснили, що в нових правилах вступу-2012 міністерство поки що лише трішки піднімає мінімальну «планку» і виставляє їх на громадське обговорення – відтак усі освітянські громадські організації можуть подати свої пропозиції, які вже найближчим часом у МОН обов’язково врахують.

Якщо добре навчатися в школі, тестування не страшне. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Прийом стартує на день пізніше

Наступна вступна кампанія розпочнеться на день пізніше, ніж зазвичай — 2 липня — саме цього дня для всіх охочих здобути вищу освіту відчинять свої двері приймальні комісії. Закінчать приймати документи у вишах у звичайний термін — 31 липня. Як і цьогоріч, вступник може подати в електронному вигляді заяву про допуск до участі у конкурсі у порядку, передбаченому Положенням про електронний вступ.

Прийом документів для абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти і мають складати вступні екзамени, закінчиться 20 липня. А іспити відбудуться з 21 по 31 липня. Для тих, на кого чекають творчі конкурси, МОН пропонує закінчити прийом документів вже 17 липня, і творчі випробування провести у кілька етапів — з 10 по 31 липня.

Рейтингові списки вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування планують оприлюднити 1 серпня. Впродовж чотирьох календарних днів абітурієнти мають подати до обраного вишу оригінали своїх документів: шкільний атестат, сертифікат УЦОЯО та паспорт або свідоцтво про народження. До речі, до вишів можна буде нести сертифікати, видані у 2008–2012 роках. Причому конкурсний бал вираховуватимуть «шляхом додавання балів сертифіката з конкурсних предметів (вступних екзаменів, творчих конкурсів), помножених на вагові коефіцієнти, середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту та додаткових балів».

Далі список рекомендованих до зарахування буде коригуватися ще двічі — 5 та 8 серпня (тоді нададуть по 3 дні для виконання вступниками вимог для зарахування). Відтак остаточні списки зарахованих виші оприлюднять: за держзамовленням — не пізніше 10 серпня, для контрактників — не пізніше 25 серпня.

Бонус у кишені

Якщо ж бажаєте при вступі до вишу отримати додаткові бали, беріть активну участь в учнівських олімпіадах. Адже призери IV етапу Всеукраїнських предметних олімпіад з базових дисциплін та призери III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН матимуть бонус у вигляді 30-50 балів, залежно від ступеня. Втім, за умови, якщо вони вступають на профільні напрями підготовки. Абітурієнти, які в рік вступу закінчили підготовчі курси вишу з природничо-математичних та інженерно-технічних напрямів, при вступі на відповідні спеціальності отримають до 20 додаткових балів. Причому обсяг навчальних годин має становити не менше 150, а термін навчання — понад три місяці.

Докладніше з текстом проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2012 році можна ознайомитися на сайті відомства у рубриці «Громадське обговорення» та до 25 вересня цього року надіслати свої пропозиції на електронну адресу ministry@mon.gov.ua.

КОМПЕТЕНТНО

«Прохідний мінімум має визначати університет»

Ігор ЛІКАРЧУК,
директор Центру тестових технологій і
моніторингу якості освіти:

— Будь-яке встановлення обмежень кількості балів при вступі до вишів — чи 124, чи 162 — це порушення прав людини. Такі цифри не мають наукового об∂рунтування. Це звичайна рейтингова шкала, яка показує, що учень (як спортсмен) за рівнем своїх знань стоїть, скажімо, на 162-му місці перед іншою кількістю абітурієнтів. Втім, є більш об’єктивний показник – сума тестових балів, які набирає абітурієнт (всіх чи певної кількості завдань тесту). Тож більш об’єктивно було б встановити межу  — визначену кількість тестових балів за критеріальною шкалою, а не за рейтинговою.

Також не слід забувати про гарантований Конституцією рівний доступ до освіти. Тому з якою кількістю балів приймати абітурієнта, має визначати саме університет, а не загальні Умови прийому. Адже межу в 162 бали в середньому переходять майже 40% абітурієнтів, і то не завжди. Якщо ж встановити мінімум на цьому рівні, тоді решту вступників ми позбавляємо можливості взагалі стати студентами. Що ж у такому разі робитимуть регіональні виші, а також університети з непопулярними спеціальностями, на які не йдуть абітурієнти з високою кількістю балів? Кого ці ВНЗ набиратимуть?

КОРИСНО ЗНАТИ

Згідно з проектом Умов прийому, до ВНЗ поза конкурсом зарахують:

  •  осіб, яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надане таке право;
  •  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  •  інвалідів I та II груп та дітей-інвалідів віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом;
  •  осіб, яким відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане таке право;
  •  осіб, яким відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» надане таке право;
  •  дітей, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах, при вступі на навчання за гірничими спеціальностями;
  •  дітей військовослужбовців Збройних сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків;
  •  членів сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії на орендному підприємстві «Шахта імені О. Ф. Засядька».

До речі, кількість місць для пільговиків встановлюється приймальною комісією ВНЗ за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і не повинна перевищувати 25% обсягу держзамовлення з кожного напряму (спеціальності).