АКТУАЛЬНО

У Криму дедалі нагальнішою стає потреба вирощувати морозостійкі  та стійкі до посухи сорти
овочів і фруктів 
 

У найближчі кілька років уряд має намір розв’язати проблему повного забезпечення внутрішнього ринку фруктами українського виробництва. Таке переконання висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час відвідання ТОВ «Качинський+» у рамках своєї робочої поїздки до АР Крим.

«У країні будується мережа оптових ринків, налагоджується логістична система швидкої доставки фруктів до споживачів. Ця вся система і комплексний підхід дадуть нам у найближчі кілька років змогу розв’язати проблему повного самозабезпечення нашої країни фруктами за винятком екзотичних», — пояснив свою упевненість глава уряду.

Нині увагу Кабінету Міністрів прикуто до цієї проблеми у зв’язку з великою кількістю імпортних фруктів на українських прилавках. «Якщо взяти наш прилавок, то фрукти, виноград на три чверті є імпортом, а якщо імпорт персика, то, значить, фрукт дуже серйозно оброблений отрутохімікатами, консервантами, — продовжив Микола Азаров. — Якщо влітку ще приблизно дві третини вітчизняної продукції, то взимку в нас більшість фруктів становить імпорт».

Професіоналізм працівників ТОВ «Качинський+» приємно вразив Миколу Азарова.
Фото Олега МАРКЕВИЧА 

Щоб змінити ситуацію, сказав Микола Азаров, уряд сприяє збільшенню вирощування фруктів і винограду шляхом запровадження відповідних компенсацій і поновлення 1,5% збору на відновлення виноградників. Прем’єр-міністр нагадав про програму створення сучасних оптових ринків, які мають забезпечити виробників довготривалими замовленнями, та овочесховищ: «Це потужна програма, і вже за 1,5 року, відколи вона працює, вдалося побудувати велику кількість овочесховищ».

Прем’єр-міністр також ознайомився з роботою системи вирощування винограду, персиків, поспілкувався з молодими фахівцями господарства. А також доручив керівництву Севастополя газифікувати село Андріївка, пообіцявши від уряду фінансову допомогу.  

Загалом Микола Азаров залишився задоволеним від побаченого в ТОВ «Качинський+»: «Ми разом подивилися. Гарне господарство, добротне, яке спеціалізується на вирощуванні фруктів і винограду. Та й зарплата у працівників непогана — в межах 3 тисяч гривень».

Водночас глава уряду звернув увагу, що в господарстві немає сучасних овоче- і фруктосховищ. При цьому нагадав про урядову програму будівництва сучасних овочесховищ, яка передбачає компенсацію від держави майже половини витрат господарства, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.   

«Ще раз хочу звернути увагу, що рік для Криму видався непростим. Погода піднесла нам чергову проблему. Тому завдання — вирощувати морозостійкі сорти і стійкі до посухи. Я задоволений тим, що бачив, позитивні зрушення очевидні», — підсумував Прем’єр-міністр.

Торкнувся Микола Азаров і теми українсько-російських відносин, аналіз розвитку яких стане предметом обговорення глав держав Російської Федерації й України та міждержавної комісії, засідання якої відбудеться 12 липня в Ялті. «Порядок денний включає майже весь спектр питань, що визначають наші відносини з Російською Федерацією, проблеми, які існують, а також аналіз розвитку наших відносин в тих чи інших питаннях — усе це буде предметом обговорення глав держав Росії й України та Українсько-Російської міждержавної комісії», — уточнив Прем’єр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»