YES

Ці слова голови правління Ялтинської європейської стратегії  Александера Кваснєвського почули у Лівадійському палаці 200 представників з понад 20 країн світу

Наша держава має всі умови, щоб стати регіональним лідером Східної Європи. Про це учора заявив Президент Віктор Янукович на відкритті 8-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, яка проходить 15 — 18 вересня під гаслом «Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє». 

У своєму виступі Віктор Янукович просив європейців підтримки у реформах. Фото Андрія МОСІЄНКА

Рух має бути зустрічним

«Кардинальні зміни у балансі провідних центрів впливу на міжнародній арені вимагають переосмислення перспектив розвитку України та пошуку нею свого місця у світовому співтоваристві», — наголосив глава держави. Водночас він підкреслив, що ця мета буде досягнута лише у випадку успішного проведення модернізації країни та поглибленої співпраці зі стратегічними партнерами.

За його словами, ми добре розуміємо, що світова криза ще далека від завершення, і тому сьогодні робимо все для стабілізації економіки. Ми намагаємося зменшити зовнішній вплив на Україну, щоб захистити те зростання економіки, яке сьогодні є. І, слава Богу, нам це вдається», — заявив Віктор Янукович.

Президент України зазначив, що ми пропонуємо європейським і російським партнерам збудувати газопровід «Південний потік» по території півдня України: «Це гнучкий підхід для модернізації української ГТС без будівництва «Південного потоку». За його словами, експерти оцінюють загальну вартість проекту «Південний потік» у 25 млрд євро. «А те, що ми пропонуємо, буде у п`ять разів дешевше», — наголосив Президент.

Торкнувся він у виступі і необхідності посилення впли?ву міжнародних безпекових організацій. Віктор Янукович підкреслив, що часи вирішення питань безпеки на основі блоків та окремих регіональних альянсів відходять у минуле. «Ми живемо в постблоковому світі і маємо знайти нові формули безпечного розвитку. Тому саме з цих причин об’єктивно зростає важливість глобальних механізмів узгодження позицій різних країн світу та вироблення спільних підходів щодо розв’язання проблем сучасності. Необхідно оптимізувати систему консультацій і домовленостей на міжнародному рівні», — наголосив Президент.

У цьому підтримав Віктора Януковича і Президент Ізраїлю Шимон Перес, який сказав, що у сучасному світі вже фактично не існує національних економік, є тільки глобальна економіка і національні «бідності». Він порівняв світ з кораблем, в якому 193 каюти за кількістю країн: «Кожна каюта впливає на життя всього корабля. Коли створюється нова держава — вона займає нову каюту. І те, що в цій каюті відбувається, тим чи іншим чином впливає на рух корабля. Але цей глобальний пароплав не має капітана, і ми не знаємо, в якому напрямку ми пливемо».

Інтеграція як стимул

Серед кількох тематичних напрямків обговорення, які запропонували учора гостям організатори зустрічі у Ялті, виділялася тема «Велика Європа» у глобалізованому світі: бачення інтеграції».

Розпочинаючи розмову, перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Андрій Клюєв зауважив, що інтеграція та поглиблена кооперація з Євросоюзом — це не лише основний політичний вектор для нас, а й стимул для проведення серйозних економічних та структурних реформ. Україна вивчає досвід сусідів, які недавно стали членами ЄС. За словами урядовця, у цих країнах після вступу до Євросоюзу дуже серйозно почали просуватися структурні реформи, активізувався реальний сектор економіки. Тож і ми здатні здійснити те саме.

Перший віце-прем’єр зазначив, що йому сподобався виступ Президента Ізраїлю. Бо й насправді, всі країни перебувають в одному великому кораблі, і в кожної є своя каюта. Якщо у нас в Україні не буде стабільності і економічного зростання, то ми почнемо розхитувати не лише свою каюту. Ми потрібні Європі економічно розвиненими і стабільними.

«Ми стукаємо у двері, давайте відчинимо ці двері і почнемо тісніше співробітничати. Україна сподівається, що підписання Угоди про асоціацію  відбудеться  у грудні цього року», — наголосив Андрій  Клюєв.

Наприкінці виступу перший віце-прем’єр повідомив, що недавнє соціологічне опитування засвідчило: дві третини наших громадян бачать майбутнє України у Європейському Союзі. Тож він закликав наших європейських колег  рухатися нам назустріч.

Нагода для переговорів

Президент України Віктор Янукович у Лівадійському палаці провів низку двосторонніх зустрічей.

У розмові з Президентом Держави Ізраїль Шимоном Пересом  він підтвердив свій намір здійснити візит до Ізраїлю до кінця поточного року. Віктор Янукович також зауважив, що 3 жовтня цього року в Україні відбудуться заходи, приурочені до 70-х роковин трагедії Бабиного Яру. «Ми очікуємо високу делегацію на чолі з Вами», – сказав Президент України.

Говорячи про щорічні Ялтинські зустрічі, Президент Ізраїлю відзначив, що з часу проведення першого такого заходу світ дуже змінився. А рішення першої конференції фактично вже стали історією. «Але ми думаємо над тим, як продовжувати будувати наше життя, наше майбутнє», — сказав Шимон Перес.

А з Прем’єр-міністром Молдови Володимиром Філатом Президент України говорив про інтенсифікацію міждержавних відносин. Віктор Янукович вважає, що особиста участь Прем`єра Молдови у конференції в Ялті свідчить про те, що у двох країн є гарна перспектива.

Про те, що якість відносин між Україною та Європейським Союзом залежить не тільки від прогресу, за столом переговорів щодо Угоди про асоціацію говорив комісар ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле. У зустрічі з Президентом України, окрім нього, взяли також участь міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт і член Комітету з питань зовнішньої політики Європейського парламенту Ельмар Брок, повідомляє УНІАН.

Розмова Віктора Януковича із Штефаном Фюле, Карлом Більдтом та Ельмаром Броком тривала понад дві години. Сторони обговорили тему європейської інтеграції України, а також питання внутрішньої політики України, у тому числі щодо судової справи колишнього керівника уряду Юлії Тимошенко.