МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ

Казахстан сподівається,  що ми станемо для нього «вікном у Європу»

У ході офіційного візиту до Республіки Казахстан Прем’єр-міністр Микола Азаров провів зустрічі з керівниками цієї держави. В Акорді (резиденція Президента Казахстану) Микола Азаров обговорив з Нурсултаном Назарбаєвим питання двостороннього співробітництва, зокрема в інвестиційній та торговельно-фінансовій сферах. Поглиблення співпраці в цих напрямках актуальне, адже Казахстан є найбільшим торговим партнером України після Російської Федерації. Так, за 9 місяців цього року товарообіг між нашими країнами зріс на 70% і становив 2,5 млрд доларів США.

  Нурсултан Назарбаєв пообіцяв Миколі Азарову, що Казахстан перешкоджатиме ухваленню дискримінаційних рішень щодо України у рамках Митного союзу та Єдиного економічного простору. Фото Олега МАРКЕВИЧА  

Разом — на будівництво

Докладніше про перспективи розвитку українсько-казахстанських відносин ішлося на зустрічі глав урядів держав. Як заявив Микола Азаров на спільній прес-конференції з Карімом Масімовим, Україна та Казахстан мають намір активізувати співпрацю в галузі спільних індустріальних проектів. «Ми готові взяти участь у великій програмі індустріалізації Казахстану. На таких самих умовах ми пропонуємо, щоб казахстанські підприємства брали участь у проектах на території України», — зазначив Микола Азаров. 

У свою чергу Карім Масімов наголосив, що в Казахстані програма індустріалізації є пріоритетним напрямком, тому схвально відреагував на пропозицію українського колеги: «Нам дуже хотілося б, щоб українські підприємства мали можливість будувати та розвивати спільні виробництва разом з нами як на території Казахстану, так і в Україні».

Крім того, наші держави планують продовжити план дій з торговельно-економічної співпраці ще на рік. «У 2011 році закінчується термін Плану дій України і Казахстану, розрахований на 2010 — 2011 роки, — документа, який сприяв значному збільшенню показника наших торговельно-економічних відносин. Вважаю, буде доцільно ініціювати підготовку Плану дій на 2012 — 2013 роки, так званої «Дорожньої карти № 4», — заявив український  Прем’єр. На його переконання, подальший розвиток відносин між нашими країнами дасть змогу мінімізувати ризики, які є на світових фінансових ринках. У цьому контексті Микола Азаров поінформував, що наступне засідання міжурядової українсько-казахстанської комісії відбудеться на рівні віце-прем’єр-міністрів і пройде в Астані наприкінці грудня цього року, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Крім того, Микола Азаров підкреслив, що невеликі розбіжності, які є в торговельно-економічних відносинах між Україною та Казахстаном, можна доручити подолати у робочому порядку керівникам відповідних відомств обох країн. Також глава уряду України висловив переконання, що з дотриманням інтересів кожної зі сторін можна вирішити всі спірні питання й з іншими членами Митного союзу та Єдиного економічного простору.   

Прем’єр-міністр Казахстану у свою чергу додав: «Ті відносини, які склалися між нашими державами, дозволяють нам говорити чесно, відверто, знаходити рішення з усіх існуючих питань для того, щоб наші країни рухалися швидше, а наші люди жили краще».

Зметикуємо на трьох?

Говорили прем’єри й про перспективи розвитку відносин у сільськогосподарській галузі. Зокрема Микола Азаров запропонував повернутися до ідеї створення тристороннього причорноморського зернового пулу, до якого залучать Україну, Казахстан та Росію. На переконання глави вітчизняного уряду, таке об’єднання — на часі, зважаючи на те, що три наші країни дають 20% світового експорту зернових. Микола Азаров висловив переконання, що в разі створення такого пулу саме країни-експортери, а не зернотрейдери впливатимуть на цінову політику на ринку зерна.

«Зернова трійка» може значно зміцнити співпрацю і в космічній сфері. За словами Каріма Масімова, це дуже перспективний напрямок. «Великі напрацювання, які вже є в Україні, і ті можливості, які має Казахстан, створюють підгрунтя  для подальшого співробітництва. Ця співпраця буде повноцінною та плідною, якщо буде залучена й Російська Федерація. Ми домовилися, що звернемося до нашого колеги Володимира Путіна для того, щоб ініціювати цю розмову і повноцінно рухатися далі», — повідомив Прем’єр-міністр Казахстану. Він переконаний, що від цього всі країни виграють.

Насамкінець Карім Масімов заявив, що Казахстан розглядає нашу країну як «вікно в Європу». «Ми дуже сподіваємося, що Україна стане таким провідником, вікном, через яке Казахстан рухатиметься в Європу, а ми відкриваємо для вас двері, щоб ви могли налагоджувати тісніші відносини з азіатськими країнами», — зауважив він. Микола Азаров підтримав свого колегу і запропонував Казахстану розглянути питання використання транзитних можливостей України.