ВІЗИТ

Президенти України та Литви домовилися у найближчій перспективі розвивати взаємовигідні відносини  в міжрегіональному вимірі

У рамках одноденного робочого візиту до України Президента Литви Далі Грібаускайте відбувся спільний українсько-литовський бізнес-форум. Відкрив його Президент Віктор Янукович словами про те, що економічне співробітництво країн стає дедалі динамічнішим. А позитивні тенденції найбільше проявилися торік.

Глава Української держави відзначив інтенсивність торговельно-економічних відносин: «Цього року ми досягли товарообігу приблизно 1 млрд доларів. Потенціал — величезний». Тож очікується, що майбутній розвиток економік різних країн буде особливо перспективним у міжрегіональному вимірі.

Однак Україні та Литві не обійтися без подальшого вдосконалення договірно-правової бази. У цьому контексті великі сподівання покладаються на ефективну роботу відповідної двосторонньої комісії.

Президент Литви на бізнес-форумі позитивно оцінила результати своїх зустрічей з українською стороною, зокрема і підписані документи. Даля Грібаускайте наголосила на тому, що міждержавні економічні відносини є вкрай важливими, бо це передовсім база для політичних взаємин.

«Не завжди політичний цикл розвитку відносин збігається з економічним. Я дуже хочу, щоб економічний цикл не охолоджувався, щоб він був інтенсивним, був базою подальшого потепління і пришвидшення політичного циклу», — підкреслила глава Литовської держави.

За її словами, для Литви надзвичайно важливе економічне співробітництво з Україною, тож Президенти домовилися сприяти роботі представників бізнесу. Позитивно Даля Грібаускайте оцінила й підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України і Міністерством транспорту і комунікацій Литви. «Він дуже важливий для інтеграції України в європейську спільноту, для економічного розвитку наших країн», — сказала гостя.

Розповідаючи литовським бізнесменам про інвестиційну привабливість України, Віктор Янукович зробив акцент на реформах. За його словами, у рамках реалізації адмінреформи та дерегуляції економіки  вже ліквідовано близько 12 тисяч підприємств, які надавали не передбачені національним законодавством адміністративні послуги. Президент підкреслив, що їх кількість найближчим часом буде відрегульовано, і вони визначатимуться законом. Завдяки цьому державі вдасться зупинити практику, коли те чи те відомство вигадувало певні платні обов’язкові адміністративні послуги. У рамках адмінреформи й надалі скорочуватиметься кількість чиновників.

Із вуст Віктора Януковича також прозвучала фраза про автоматичне відшкодування ПДВ в Україні. Його вже отримують майже 70% підприємств-експортерів. Звертаючись до литовської колеги,  він розповів про копітку роботу, яка триває в нашій країні над дерегуляцією та у розрізі боротьби з корупцією, повідомляє прес-служба Президента.

Домовленості президентів України та Литви Даля Грібаускайте конкретизувала з Миколою Азаровим. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Того самого дня із Далею Грібаускайте мав зустріч і Прем’єр-міністр Микола Азаров. Сторони обговорили питання поглиблення торговельно-економічної співпраці, наукового співробітництва, кооперації у сільському господарстві, а також підвищення ефективності використання поїзда комбінованих перевезень «Вікінг».