АКТУАЛЬНО

Більшість питань щодо лібералізації поїздок до ЄС має бути вирішена до кінця цього року

Ключовим пріоритетом у процесі євроінтеграції є створення умов для вільного пересування через кордони українських громадян під час короткострокових поїздок до країн-членів Європейського Союзу. Про реалізацію Національного плану дій щодо лібералізації візового режиму Україна домовилася з ЄС на минулорічному саміті. І відповідно до поставленого Президентом України завдання, більшу частину питань необхідно вирішити до кінця поточного року. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку Андрій Клюєв під час засідання Координаційного центру з виконання плану дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для України.

Насамперед урядовець окреслив першочергові завдання. По-перше, необхідно чимшвидше розробити та ухвалити відповідну нормативно-правову базу. За словами першого віце-прем'єра, пакет законопроектів має бути ухвалено вже наприкінці травня - початку червня.

"Друге завдання - важливо прискорити запровадження дієвого механізму управління міграцією відповідно до стандартів ЄС. І тут в першу чергу потрібно розбудувати Державну міграційну службу та створити загальнодержавну базу даних з контролю за міграційними потоками", - сказав Андрій Клюєв. Третє завдання, за його словами, полягає у налагодженні системи захисту персональних даних, яка має відповідати європейським стандартам.

"Четверте - створення ефективної системи інтегрованого управління кордонами - це дуже важливе завдання, яке швидко виконати важко, але ми маємо наполегливо працювати", - заявив перший віце-прем'єр. А п'яте завдання - створення системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України і започаткування випуску відповідних виїзних документів з електронним носієм біометричної інформації. Андрій Клюєв висловив думку, що це питання можна вирішити до кінця року.

Насамкінець він наголосив: питання лібералізації візового режиму з ЄС перебуває на особистому контролі Президента та Прем'єр-міністра, і за зрив строків та неякісне виконання плану прийматимуться жорсткі кадрові рішення. Керівники відповідних органів влади будуть постійно звітувати про проведену роботу. Урядовець повідомив, що засідання Координаційного центру проводитимуться щомісяця, а за необхідності - і частіше.