Опісля законодавчих змін у Верховній Раді світова спільнота почергово почала вітати нашу державу у формі не лише офіційних заяв. Так, голова Міністерства фінансів США Джейкоб Лью закликав українську владу опісля формування перехідного уряду якнайшвидше відновити переговори з МВФ. А керівник Міністерства фінансів Великої Британії Джордж Осборн підтвердив готовність його країни надати Україні фінансову підтримку через відповідні програми фонду.

Нам досі довіряють 

Президент Європарламенту Мартін Шульц привітав проведення дострокових президентських виборів 25 травня: «Зміни приходять в Україну. Я віддаю належне мирним протестувальникам і закликаю їх поводитися спокійно».

У Берліні, за даними Укрінформу, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр нагадав нашим парламентаріям, що політичні рішення мають ухвалюватися виключно в межах чинного конституційно-правового порядку. Цього тижня під час візиту до США глава МЗС ФРН вестиме переговори із представниками МВФ про можливе надання Україні фінансової допомоги. В ефірі телеканалу ZDF він заявив: «Якщо Україна стане банкрутом, це буде великим тягарем як для Росії, так і для ЄС. Тому нині потрібно шукати шляхи та можливості економічно стабілізувати Україну».

Тим часом Рада Європи закликала нашу державу дотримуватися взятих при вступі до цієї організації зобов’язань. Генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд дав зрозуміти, що усі законодавчі ініціативи слід підготувати на основі принципів і норм, закріплених у Європейській конвенції з прав людини.

Білий дім також підтримав останні демократичні зміни в Україні. На офіційній сторінці адміністрації президента США наголошується: «Ми послідовно підтримуємо деескалацію насильства, конституційні зміни, коаліційний уряд і дострокові вибори. Ми працюватимемо з нашими союзниками, Росією та відповідними європейськими й міжнародними організаціями для підтримки сильної, процвітаючої, єдиної та демократичної України».

Франція також закликає Україну зберегти єдність і цілісність. А МЗС Польщі підтримує європейські перспективи України і будівництво правової держави. Там розраховують на демократизацію й початок справжніх реформ. Зокрема, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський радить новій українській владі утримати гарні відносини з Росією з огляду на енергетичну залежність і війська у Криму. У інтерв’ю Бі-Бі-Сі він констатував: «Росія встановлює ціни на газ — найважливіший енергетичний ресурс. Москва також має безпосередній вплив на східні регіони України. Економічні проблеми Києва можна розв’язати за допомогою міжнародних кредитів і шляхом підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Варшава готова підтримати Україну у співпраці з МВФ».

Президент Європейської ради Герман ван Ромпей на саміті ЄС – Бразилія заявив, що українці, заплативши високу ціну за свободу, показали, що хочуть жити у вільній та єдиній країні з тісними зв’язками з Європейським Союзом, який має допомогти Україні. «Ми готові підписати Угоду про асоціацію і підтримати Україну у ці важкі часи. Ми дуже пильно стежимо за подіями в Україні, і ЄС буде й надалі залишатися залученим до українських справ», — цитує УНІАН слова європосадовця.

Фінансова допомога Україні — на порядку денному євроінституцій. Фото УНIAН

Між двох вогнів

Позиція Китаю — не втручатися у внутрішні справи України. Одначе, за словами офіційного представника МЗС КНР Хуа Чуньїна, Піднебесна готова продовжувати всебічну взаємовигідну співпрацю з нашою країною. Як передає слова посадовця УНІАН, там поважають вибір українського народу, зроблений на основі особливостей ситуації.

Росія ж не купуватиме єврооблігації України до моменту формування нового українського уряду. Тамтешній міністр фінансів Антон Сілуанов вважає, що Україні зараз необхідно визначитися з економічною політикою, оскільки її чекає непростий рік із точки зору погашення боргів перед іноземними кредиторами та МВФ. Щоправда, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв вважає, що ситуація в Україні означає для Росії матеріалізацію ризиків. Це, мовляв, додатковий імпульс для виведення капіталів з країни і додатковий тиск на курс.

А глава уряду РФ Дмитро Медведєв взагалі заявив, що в Україні існує загроза для здоров’я російських громадян, чим і було спричинено відкликання з Києва їхнього посла. А ІТАР-ТАСС передає його сумніви у легітимності цілої низки органів влади в нашій країні.

Його позиція — Росія готова відновити співпрацю з Україною, коли там буде сформовано сучасну владу, засновану на Конституції: «Ми готові обговорювати будь-які теми, але головне — розуміти, з ким їх обговорювати. Якщо вважати урядом людей в масках, то цілком ймовірно, працювати з таким урядом нам буде складно».

Уповноважений уряду ФРН з міжгромадської співпраці Німеччини з Росією, країнами «Східного партнерства» і Центральної Азії Гернот Ерлер закликав Євросоюз терміново надати Україні міжнародну фінансову допомогу, в такий спосіб запобігши її банкрутству.

Цілком підтримує незалежність і територіальну цілісність України й Румунія. Її президент Траян Бесеску вважає, що досягненню національного консенсусу може сприяти лише відмова політиків від екстремістських і націоналістичних закликів.

А ось його чеський колега Мілош Земан та міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек закликали не допустити розколу України. Тому вважають своїм завданням «не допустити атмосфери геополітичної війни, повернення холодної війни, поділу території за принципом, що кому належить».

Про те, що ЄС готовий фінансово підтримати Україну після того, як в ній з’явиться новий уряд, розповів голова комітету з закордонних справ Європарламенту Елмар Брок. Кошти допоможуть створити кращі умови для економічного майбутнього та підготуватися Україні до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. «Мені здається, що буде 20 мільярдів євро на столі на проведення реформ, і цю підтримку можна буде надати негайно для запобігання дефолту, — запевнив високопосадовець. — Українцям не варто боятися, що країна залишиться сам на сам з дефолтом». Грошову допомогу Захід має надати Україні ще до президентських виборів. А потім спрогнозував повернення в Україну коштів екс-президента Віктора Януковича, які, ймовірно, розміщено на рахунках у європейських банках.