ПОДІЯ

Учора на шпилі Південної вежі Національного заповідника "Софія Київська" встановлено скульптуру Архістратига Михаїла

Копію фігури висотою 2,4 м і вагою 98 кг за архівними кресленнями, знайденими співробітниками Софійського заповідника, виготовив з міді, вкритої позолотою, український художник і скульптор Микола Білик. Упродовж двох тижнів скульптура покровителя столиці експонувалася на території Софійського музею, поруч із Хлібнею. Поблизу встановили спеціальну урну з оргскла: для записок відвідувачів музею, щоб вони мали змогу звернутися до Архістратига Михаїла із найпотаємнішими бажаннями та мріями. Усі записки підняті на вежу разом із постаттю покровителя Києва.

Як зазначила голова правління МБФ "Українська родина" Галина Лемець, загальну вартість цього проекту важко оцінити: вона може сягнути півтора мільйони - мільйон вісімсот тисяч гривень.

"Повернути Софії Київській її архістратига - це радше поклик душі. На моє переконання, меценатство і духовність мають завжди йти поряд. І якщо ми дбатимемо про відновлення духовного зв'язку поколінь, про гармонійне співіснування наших традицій із сучасністю, життя кожного буде сповнене справжнього сенсу", - впевнений голова опікунської ради МБФ "Українська родина" Олександр Глусь.

За легендою, небо та благодать над Києвом тримали три постаті Архістратига Михаїла. Відтворення цих скульптур почалося із здобуттям Україною незалежності. Перша, роботи Георгія Куравського, стояла на колоні з білого мармуру, привезеного з Італії, спочатку на Майдані Незалежності, перед входом до Головпоштамту (зараз на цьому місці постамент із глобусом) і нагадувала худорлявого хлопця, одягненого в довгий плащ. У правій руці він тримав меч, у лівій - щит.

У 2001 році вирішили замінити скульптуру на більш значну, і її прибрали з площі. Замість неї на Печерських воротах з'явилася скульптура роботи Анатолія Куща. Cподобалася вона не всім, критикували її загрозливий вигляд, темний колір, рельєфні м'язи. Влада та духовенство висловили думку про необхідність і її зміни на іншу.

Новий, вже третій архангел - це збірний образ. Поки що він не викликає жодних заперечень...

Південна в'їзна башта Софії Київської цікава як одна з небагатьох уцілілих кам'яних споруд цивільної архітектури початку ХVІІІ сторіччя. Увінчує башту напівсферичний купол з високим шпилем, на якому 200 років тому був металевий флюгер у вигляді позолоченої крилатої постаті Архістратига. Флюгер символізував пильного стража Софії. 1930-го року, як і багато інших, цю пам'ятку спіткала трагічна доля: Київ втратив свого стража. Завдяки проекту через вісім десятиліть найдавніший кам'яний храм на землях східних слов'ян і одна з духовних святинь України матимуть небесного заступника.