Професор  Богдан
АНДРУШКІВ

Михайло Яримович зустрів 80-й жовтень свого життя. Із Всесвітньої павутини дізнаємося, що він — видатний учений, державний та громадський діяч США, був одним із тих, хто втілював проект польоту на Місяць, який розробив ще один славетний українець Юрій Кондратюк. Також повідомляють, що пан Михайло народився в Білостоку (Польща). Життєписом Михайла Яримовича зацікавився професор Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя Богдан Андрушків. Він стверджує, що знаний інженер-винахідник в аерокосмічній галузі США є корінним тернополянином.

— Богдане Миколайовичу, персоналії вас завжди захоплювали, особливо тернопільського представництва. Михайло Яримович — із тих лав?

— У різних галузях науки від тернополян, як відомо, вагоме слово внесли Іван Пулюй, Іван Горбачевський, Володимир Гнатюк. Серед наших сучасників — Богдан Гаврилишин. Михайло Яримович засвітився у специфічній аерокосмічній галузі та заслуговує не лише на вивчення, а й на відповідне вшанування.

— Що чи хто дав вам поштовх  заглибитися в життя Михайла Яримовича?

— Якось зателефонував мій колега професор Зеновій Курант і повідомив: виповнюється 80 років нашому краянину Михайлові Яримовичу, родове коріння якого має пагін у Зборівському районі й, можливо, навіть у моєму рідному селі Метенів. Я був заінтригований. Адже добре пам’ятаю, що прізвище Яримович подеколи звучало у спогадах моїх односельців. Пригадую і розмови зі своєю покійною матір’ю, яка згадувала, що в Метенові був пол?ковник Української Галицької армії Яримович. Мабуть, близький родич Михайла Яримовича. А сам він, працюючи в закритій аерокосмічній сфері, будучи заступником міністра оборони США, звісно, був засекречений. Коли гриф таємності знімуть з його прізвища, тоді точно знатимемо, як по батькові, звідки родом, хто залишився на батьківщині тощо.

Михайло Яримович — американський інженер-  винахідник з українським корінням. Фото надане автором— А що на цей час про Михайла Яримовича стало вам відомо?

— Автобіографічні дослідження показали неоднозначність даних про нього, як, власне, і про інших видатних українців у США. З Вікіпедії дізнаємося, що українець Михайло Яримович — інженер-винахідник у галузі аерокосмічних дослідів у США. Брав участь у конструюванні космічного корабля для висадження на Місяці, відомого під назвою «Аполлон». Був одним із керівників Національного космічного агентства (NASA) США, де очолював проекти створення орбітальних станцій для міжпланетних польотів. Пан Михайло — автор численних праць з аеродинаміки і космічної технології та їх практичного застосування.

— Богдане Миколайовичу, можете розповісти хоч про один із проектів інженера Михайла Яримовича?

— Найвизначнішим його проектом, поза сумнівом, є система глобального позиціонування (GPS), яка дає змогу будь-кому точно визначати свої координати в будь-якому місці Землі. Якось її дуже романтично назвали сузір’ям, створеним людиною.

Технічний бік цієї системи забезпечують 24 супутники, які обертаються на навколоземній орбіті в шести площинах. Таким чином, кожна точка Землі перебуває в зоні огляду 3 — 6 супутників. Геніальна за простотою ідея, яка лежить в основі всієї системи, полягає в тому, що із супутників на об’єкт передаються радіосигнали, котрі створюють тривимірну систему координат, в якій будь-який об’єкт (статичний або той, що рухається) отримує точні координати. 

Нині у світі існує величезна кількість GPS-навігаторів — від найпростіших та мініатюрних до надточних стаціонарних. Багато виробників вбудовують GPS у портативні комп’ютери, мобільні телефони, навіть у годинники. Це добрий помічник не лише військовим, льотчикам, а й рятувальникам, риболовам, туристам, мисливцям, автомобілістам. Пишаємося, що творець супутникової системи GPS — уродженець Тернополя.

«Маленький крок для однієї людини у космосі — великий крок для всього людства», — сказав американський астронавт Ніл Армстронг (який був товаришем нашого знаменитого краянина), ступаючи на поверхню Місяця. І до обох цих кроків доклав своїх зусиль Михайло Яримович.

— Коли Михайло Яримович опинився за океаном, чи брав участь в українському житті — в діаспорі, на історичній Батьківщині?

— Разом з батьками він у десятирічному віці переїхав до США, де здобув вищу освіту. 1955 року отримав диплом бакалавра за спеціальністю «Інженер аеронавтики» у Нью-Йоркському університеті, через рік — магістерський диплом інженера-механіка у Колумбійському університеті, а 1960 року — докторський ступінь.

Як відомо, Михайло Яримович є іноземним членом НАН України. Як почесний член Наукового товариства імені Шевченка та Української вільної академії наук брав активну участь у їх відродженні та становленні.

Після проголошення незалежності України професор Михайло Яримович плідно співпрацював зі своєю історичною батьківщиною. За його участі реалізують міжнародний проект «Морський старт», де використовують українську ракету «Зеніт».

Пан Михайло керував студентською секцією Товариства українських інженерів Америки, активно виступав за заснування у Штатах кафедр українознавства.

Знаю, що разом зі своєю дружиною Роксоланою він проживає у Флориді. В них двоє дорослих дітей — донька Тетяна Томпсон та  син Микола, четверо онуків.

Вважаю за доцільне на державному рівні заснувати премії його імені як видатного земляка, який зробив вагомий внесок у розвиток світової науки і техніки.

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Богдан АНДРУШКІВ. Народився 1947 року на Тернопіллі. Закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут (нині — національний економічний університет). Працював заступником голови облради, першим заступником голови облдержадміністрації, головою обласної ради профспілок. Доктор економічних наук, професор, член Національної спілки письменників України. Завідувач кафедри Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя.